Składniki:
1 kg schabu
20 dag suszonych śliwek
300 ml czerwonego wina wytrawnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
sól
pieprz
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i ząbkiem czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Śliwki namoczyć w 200 ml wina. Ostrym nożem nakłuć głęboko mięso w kilku miejscach. W otwory włożyć część śliwek. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, wlać 3-4 łyżki wrzącej wody i piec ok. 1 godziny i 30 minut w temperaturze 180°C, często polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia podlać schab resztą wina. Pozostałe śliwki dodać do schabu na 15 minut przed końcem pieczenia.