PRZEPISY NA WIELKANOC: Schab pieczony ze śliwką

2012-03-29 4:00

Pierwszy dzień świąt wielkanocnych to prawdziwa mięsna uczta. Po czterdziestu dniach Wielkiego Postu każdy z biesiadujących przy stole ma ochotę na coś treściwego. Po to, by nie zawieść oczekiwań zaproszonych na Wielkanoc gości, zebraliśmy tylko najlepsze i sprawdzone przepisy na mięsa, pieczenie oraz pasztety.

Składniki:

1 kg schabu

20 dag suszonych śliwek

300 ml czerwonego wina wytrawnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka pieprzu

sól

pieprz

2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i ząbkiem czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Śliwki namoczyć w 200 ml wina. Ostrym nożem nakłuć głęboko mięso w kilku miejscach. W otwory włożyć część śliwek. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, wlać 3-4 łyżki wrzącej wody i piec ok. 1 godziny i 30 minut w temperaturze 180°C, często polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia podlać schab resztą wina. Pozostałe śliwki dodać do schabu na 15 minut przed końcem pieczenia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają