Polega na eliminowaniu z jadłospisu toksycznej i źle trawionej żywności. Twórcy diety podzielili ludzi według grup krwi i utworzyli listę produktów niewskazanych i wskazanych. Zapewniają, że stosując dietę, nie trzeba zwracać uwagi na wielkość porcji, a w ciągu miesiąca waga może spaść nawet do 6 kg. Znika też zgaga, problemy gastryczne, objawy alergii, bóle głowy.Przeczytaj : 10 sprawdzonych diet gwiazd. Odchudzaj się z Anną Kalatą i dietą białkową
CO WOLNO JEŚĆ?
Osoby z grupą A
powinny żywić się surowymi warzywami i owocami. Produkty z białkiem oraz nabiał jest niewskazany, gdyż gorzej go trawią. Mięso zastępują rybami i warzywami strączkowymi, serem tofu.
Osoby z grupą B
mogą jeść wszystko poza kurczakiem, pomidorami, kukurydzą, orzechami, roślinami strączkowymi i pszenicą.
Osoby z grupą AB
mięso wymieniają częściowo na warzywa, gotowane i surowe. Ryż brązowy, soja, owoce i mąka żytnia odtruwa ich. Niezalecane jest czerwone mięso, pełnotłuste mleko i masło, kasza gryczana, różne nasiona i pestki, banany, pomarańcze.
Osoby z grupą 0
jedzą głównie mięso i ryby. Eliminują produkty zbożowe i mleczne, pestki słonecznika, brukselkę i ziemniaki.Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!
Julia Kamińska (27 l.), aktorka znana z serialu "Brzydula": Zmieniłam nawyki żywieniowe
- Nie stosuję diety cud. Po prostu wypracowałam zdrowe nawyki żywieniowe. Jem dużo warzyw i owoców, nie jem mięsa. Ryby jadam dość rzadko. Staram się unikać cukru, drożdży, pszenicy i żywności wysoko przetworzonej, ale zdarza mi się zjeść ciastko z kremem albo pizzę. Nie mam wtedy wyrzutów sumienia, uważam, że jedzenie ma być przyjemnością.
Bardzo dbam o włosy i skórę, w związku z tym staram się dostarczyć organizmowi od środka wielu zdrowych składników - piję glutek z siemienia lnianego, olej z wiesiołka, sok z aloesu, oliwę z oliwek I widzę rezultaty.Przeczytaj: Anna Kalata: Szczupła znaczy zdrowa WYWIAD
Diety - przepisy dla osób na diecie zgodnej z grupą krwi
Grupa A - Zupa z czarnej fasoli
Składniki: * 0,5 kg czarnej fasoli * 6 dag cebuli białej * 6 dag cebuli czerwonej * 6 dag pora * 1/8 szklanki rosołu warzywnego * 12 dag selera, pęczek pietruszki * świeżego estragonu, świeżej bazylii, cebuli dymki, warzywa do rosołu, 3 ząbki czosnku, sól, kmin rzymski.
Wykonanie: Fasolę i warzywa gotujemy w oddzielnych garnkach. Cebulę, seler i por kroimy, czosnek ubijamy z solą. Zioła i dymkę siekamy. Gdy fasola się zagotuje, odlewamy nadmiar wody i wlewamy rosół warzywny. Gotujemy. Podsmażamy cebulę, por, czosnek i seler, dodajemy do fasoli. Doprawiamy. Wrzucamy do zupy dymkę.Czytaj też: Olaf Lubaszenko trafił do lekarza! Chce się odchudzić
Grupa B - Filet z indyka z rozmarynem
Składniki: * ok. 30 dag fileta z indyka * 4 łyżki oliwy * 3 ząbki czosnku * 1 cebula * pół papryki * sól, pieprz * dwie gałązki rozmarynu
Wykonanie: Ubity czosnek mieszamy z pociętym rozmarynem i oliwą. Smarujemy indyka i odstawiamy na 30 min. Wkładamy do formy, dodajemy plastry cebuli, kawałki papryki, sól, pieprz. Przez 30 min. pieczemy w piekarniku.
Grupa AB - Sałatka tabbouleh
Składniki: * szklanka gotowanego prosa * 3-4 pęczki siekanej natki pietruszki * pęczek posiekanej zielonej cebuli i siekanej mięty * duży zielony ogórek (posiekany) * sok z 3 cytryn * 1/3 szklanki oliwy z oliwek * sól
Wykonanie: Do naczynia wsyp proso. Dodaj posiekane warzywa,zioła, wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i solą.
Grupa 0 - Omlet z marchewką
Składniki: * jajko * marchew * cukinia * 3 łyżki oliwy * ananas
Wykonanie: Rozmieszaj jajko z utartą marchewką i usmaż omlet na patelni. Cukinie pokrój w plastry i wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż z dwóch stron. Do popicia wyciśnij szklankę sosu z ananasa.