Solanka do ogórków kiszonych

i

Autor: Shutterstock

Czas na przetwory

Sekretny składnik solanki na ogórki kiszone od mojej babci. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat i sama z niego korzystam. Ten jeden składnik nadaje ogórkom kiszony perfekcyjny smak

2024-06-21 10:27

Lipiec to pierwszy termin kiedy kisi się ogórki. Są one wtedy najtańsze oraz mają najwięcej smaku. Kto, choć raz zrobił kiszone ogórki to wie, że jest to banalnie proste. Jednym z sekretów idealnie ukiszonych ogórków jest solanka. Moja babcia do zalewy do kiszonych ogórków dodawała ten jeden składnik. Był to jej sekretny przepis. Tak przygotowane ogórki smakowały przepysznie. Wystarczy, że tak przygotujesz solankę do ogórków kiszonych, a cała rodzina będzie zajadać się ze smakiem.

Moja babcia tak kisiła ogórki. Sekretny składnik solanki dodawał wyjątkowego smaku 

Ogórki kiszone to jeden ze skarbów polskiej kuchni. Są proste i szybkie to przygotowania, a jesienią i zimą smakują obłędnie. Eksperci wskazują, że najlepszą porą do kiszenia ogórków jest lipiec i sierpień. Wtedy też ogórki osiągają idealną wielkość i są odpowiednio smaczne i soczyste. Przed kiszeniem ogórki warto namoczyć w wodzie. Dzięki temu domyjesz je z piasku, a kiszone ogórki będą jędrne. Zalewa do kiszenia ogórków, czyli solanka jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Jak przyrządzić ogórki kiszone?

Do czystych, najlepiej wyparzonych, słoików włóż ogórki. Na wierzch połóż kilka ząbków czosnku, koper, korzeń chrzanu oraz liście dębu. Opcjonalnie możesz dodać także gorczycę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej solanką i dobrze zakręć. Ogórki odstaw do zawekowania. Gdy słoiki będą już zimne odstaw je w ciemne i chłodne miejsce. Ogórki ukiszą się w około 2 tygodnie. Im dłuższy proces kiszenia tym ogórki będą smaczniejsze.

Sekretny składnik solanki do kiszenia ogórków od mojej babci

Babcia powtarzała, że sekretem zalewy do kiszonych ogórków jest sól. To ona nadaje głębie smaku i odpowiada za procesy kiszenia. Moja babcia zawsze sięgają tylko i wyłącznie po niejodowaną sól kłodawską. Świetnie sprawdza się ona to wszelkiego rodzaju przetworów. Dodatkowo jest również bardzo zdrowa. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową organizmu i dobrze wpływa na pracę układu mięśniowego i nerwowego. Aby przygotować idealną solankę do ogórków kiszonych na 1 litr wrzącej wody wsyp kilka łyżek soli. Gdy woda ostygnie zalej nią ogórki przygotowane w słoikach. 

Tańczące z promocjami 20 VI 2024
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki