SETV. Grzyby leśne w kuchni

2024-09-13 10:55

Sezon grzybowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic tak nie rozgrzewa w chłodniejsze dni jak aromatyczna zupa grzybowa czy soczysty sos do makaronu. Jeśli zebraliście pełny koszyk leśnych skarbów, koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy!

Klasyczna zupa grzybowa

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/chanterelle-cream-soup-on-wooden-background-450989140

Składniki:

500 g świeżych grzybów leśnych

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 pietruszka

3 ziemniaki

2 l wody

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki rozmarynu 

Sól, pieprz do smaku

Śmietana do dekoracji

Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.

Zalej wodą, dodaj obrany i pokrojony korzeń pietruszki oraz ziemniaki, tymianek i rozmaryn, sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku.

Podawaj z dodatkiem śmietany i posypaną natką pietruszki.

Makaron z sosem grzybowym

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/pasta-fresh-porcini-mushrooms-parsley-white-1910327998

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/pappardelle-pasta-porcini-mushrooms-sprinkled-parmesan-1705874947

Składniki:

300 g makaronu 

400 g świeżych grzybów leśnych

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

200 ml śmietanki kremówki

Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Parmezan do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.

Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Połącz makaron z sosem grzybowym. Posyp parmezanem.

Kotlety schabowe z nadzieniem grzybowym

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/chicken-cutlet-stuffed-mushrooms-cheese-on-2232472577

Składniki:

4 kotlety schabowe

200 g świeżych grzybów leśnych

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g sera żółtego

1 jajko

Bułka tarta

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.

Na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.

Dodaj starty ser i posiekane jajko. Dopraw solą i pieprzem.

Kotlety rozbij, posól i popieprz. Na każdym kotlecie rozłóż farsz grzybowy. Zwiń kotlety i obtocz w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

/RAMKA/

Pamiętaj!

Grzyby leśne należy przed przyrządzeniem dokładnie oczyścić i najlepiej ugotować przez kilka minut. Jeśli nie masz pewności co do gatunku grzybów, skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem.

/ramka/

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki