Klasyczna zupa grzybowa
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/chanterelle-cream-soup-on-wooden-background-450989140
Składniki:
500 g świeżych grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 pietruszka
3 ziemniaki
2 l wody
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Sól, pieprz do smaku
Śmietana do dekoracji
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Zalej wodą, dodaj obrany i pokrojony korzeń pietruszki oraz ziemniaki, tymianek i rozmaryn, sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
Zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku.
Podawaj z dodatkiem śmietany i posypaną natką pietruszki.
Makaron z sosem grzybowym
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/pasta-fresh-porcini-mushrooms-parsley-white-1910327998
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/pappardelle-pasta-porcini-mushrooms-sprinkled-parmesan-1705874947
Składniki:
300 g makaronu
400 g świeżych grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Połącz makaron z sosem grzybowym. Posyp parmezanem.
Kotlety schabowe z nadzieniem grzybowym
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/chicken-cutlet-stuffed-mushrooms-cheese-on-2232472577
Składniki:
4 kotlety schabowe
200 g świeżych grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g sera żółtego
1 jajko
Bułka tarta
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj.
Na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Dodaj starty ser i posiekane jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Kotlety rozbij, posól i popieprz. Na każdym kotlecie rozłóż farsz grzybowy. Zwiń kotlety i obtocz w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
/RAMKA/
Pamiętaj!
Grzyby leśne należy przed przyrządzeniem dokładnie oczyścić i najlepiej ugotować przez kilka minut. Jeśli nie masz pewności co do gatunku grzybów, skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem.
/ramka/