SETV. Wielkanocne przepisy z nowoczesnym twistem

Święta Wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak współczesna kuchnia oferuje nam nowe techniki i składniki, dzięki którym możemy odświeżyć klasyczne receptury, nie tracąc ich wyjątkowego charakteru. Oto trzy propozycje wielkanocnych klasyków z nowoczesnym twistem.

Żurek z grzybami shiitake i prażonym kminem

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/zurek-polish-easter-soup-eggs-white-1059511109

Składniki (4 porcje):

500 ml zakwasu żytniego

1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

150 g chorizo lub kiełbasy z dziczyzny

100 g grzybów shiitake

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżka prażonego kminu

2 łyżki soku z kiszonych ogórków

4 jajka

2 łyżki śmietany 18 proc. 

2 łyżki masła

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, zdejmij z ognia i włóż jajka. Przykryj i odstaw na 13-14 minut.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż przez minutę.

Dodaj grzyby shiitake i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną.

Na osobnej patelni podsmaż plastry chorizo lub kiełbasy z dziczyzny.

W dużym garnku połącz bulion z zakwasem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Dodaj podsmażone składniki, kmin i sok z ogórków. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę. Podawaj z jajkiem.

Pasztet wielkanocny z pistacjami

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/tasty-pork-turkey-terrine-pistachios-bacon-2285868221

Składniki:

400 g mięsa wieprzowego (łopatka)

300 g mięsa z udźca indyczego

250 g wątróbki drobiowej

150 g boczku wędzonego w kawałku

100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki

2 cebule

3 ząbki czosnku

100 g pistacji, obranych i posiekanych grubo

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki brandy

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe, indycze i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez minutę.

Dodaj wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) i smaż przez 10 minut.

Całość przepuść przez maszynkę do mięsa razem z wątróbką.

Dodaj pistacje, przyprawy, jajka, bułkę tartą i brandy.

Dokładnie wymieszaj i przełóż do małych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i boczkiem.

Piecz w temperaturze 180 st. przez około 50-60 minut.

Mazurek z karmelizowanym masłem i solą morską

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/mazurek-polish-traditional-easter-cake-rich-1937038441

Składniki:

250 g mąki pszennej

150 g masła (w tym 100 g skarmelizowanego)

80 g cukru pudru

1 jajko

Szczypta soli

Na karmel z solą morską:

200 g cukru

100 ml śmietanki 30 proc. 

50 g masła

1 łyżeczka soli morskiej

Na ganache:

150 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30 proc. 

1 łyżka espresso lub mocnej kawy

50 g masła

Dekoracja:

50 g prażonych orzechów (migdały, orzechy laskowe)

50 g orzechów i migdałów w polewie czekoladowej

Przygotowanie:

Karmelizowane masło: W rondelku rozpuść 100 g masła i gotuj na małym ogniu, aż nabierze brązowego koloru i orzechowego zapachu. Odstaw do ostudzenia.

Ciasto: Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne masło (zwykłe i karmelizowane), posiekaj nożem. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Piecz w 180 st. przez 15-20 minut.

Karmel: W rondelku rozpuść cukier do uzyskania złotego koloru. Dodaj podgrzaną śmietankę (ostrożnie, będzie syczało), masło i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na podpieczony spód i odstaw do zastygnięcia.

Ganache: Podgrzej śmietankę z kawą, zalej posiekaną czekoladę, dodaj masło i wymieszaj na gładką masę. Wylej na zastygły karmel i odstaw do stężenia.

Udekoruj mazurek orzechami. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki