Żurek z grzybami shiitake i prażonym kminem
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/zurek-polish-easter-soup-eggs-white-1059511109
Składniki (4 porcje):
500 ml zakwasu żytniego
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
150 g chorizo lub kiełbasy z dziczyzny
100 g grzybów shiitake
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka prażonego kminu
2 łyżki soku z kiszonych ogórków
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, zdejmij z ognia i włóż jajka. Przykryj i odstaw na 13-14 minut.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Dodaj grzyby shiitake i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną.
Na osobnej patelni podsmaż plastry chorizo lub kiełbasy z dziczyzny.
W dużym garnku połącz bulion z zakwasem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj podsmażone składniki, kmin i sok z ogórków. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę. Podawaj z jajkiem.
Pasztet wielkanocny z pistacjami
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/tasty-pork-turkey-terrine-pistachios-bacon-2285868221
Składniki:
400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
300 g mięsa z udźca indyczego
250 g wątróbki drobiowej
150 g boczku wędzonego w kawałku
100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
2 cebule
3 ząbki czosnku
100 g pistacji, obranych i posiekanych grubo
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki brandy
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe, indycze i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Dodaj wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) i smaż przez 10 minut.
Całość przepuść przez maszynkę do mięsa razem z wątróbką.
Dodaj pistacje, przyprawy, jajka, bułkę tartą i brandy.
Dokładnie wymieszaj i przełóż do małych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i boczkiem.
Piecz w temperaturze 180 st. przez około 50-60 minut.
Mazurek z karmelizowanym masłem i solą morską
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/mazurek-polish-traditional-easter-cake-rich-1937038441
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g masła (w tym 100 g skarmelizowanego)
80 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
Na karmel z solą morską:
200 g cukru
100 ml śmietanki 30 proc.
50 g masła
1 łyżeczka soli morskiej
Na ganache:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30 proc.
1 łyżka espresso lub mocnej kawy
50 g masła
Dekoracja:
50 g prażonych orzechów (migdały, orzechy laskowe)
50 g orzechów i migdałów w polewie czekoladowej
Przygotowanie:
Karmelizowane masło: W rondelku rozpuść 100 g masła i gotuj na małym ogniu, aż nabierze brązowego koloru i orzechowego zapachu. Odstaw do ostudzenia.
Ciasto: Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne masło (zwykłe i karmelizowane), posiekaj nożem. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź przez 30 minut.
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Piecz w 180 st. przez 15-20 minut.
Karmel: W rondelku rozpuść cukier do uzyskania złotego koloru. Dodaj podgrzaną śmietankę (ostrożnie, będzie syczało), masło i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na podpieczony spód i odstaw do zastygnięcia.
Ganache: Podgrzej śmietankę z kawą, zalej posiekaną czekoladę, dodaj masło i wymieszaj na gładką masę. Wylej na zastygły karmel i odstaw do stężenia.
Udekoruj mazurek orzechami.