SETV. Wiosenne sałatki - kolorowe, lekkie, energetyczne

Wraz z nadejściem wiosny nasze organizmy naturalnie zaczynają tęsknić za lekkimi, świeżymi posiłkami. Sałatki to doskonały sposób na wprowadzenie do diety sezonowych warzyw i ziół, które nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Przedstawiamy cztery inspirujące przepisy na wiosenne sałatki, które dodadzą energii i wprowadzą kolor na Twój talerz.

Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/spring-salad-radishescucumbergreen-peas-sprouts-72845854

Składniki:

1 długi ogórek

1 pęczek rzodkiewek

100 g zielonego groszku

Pędy młodego groszku

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórka umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój go na długie wstążki

Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Małe rzodkiewki pozostaw w całości. 

Dodaj groszek i jego pędy. 

Przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.

Sałata z truskawkami

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/fresh-salad-lettuce-leaves-apples-strawberries-2466822183

Składniki:

200 g mix liści sałat

200 g świeżych truskawek

1 ogórek

50 g orzechów nerkowca

1 łyżka świeżych listków mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól morska

Przygotowanie:

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Truskawki przekrój na połówki.

Ogórka pokrój w półplasterki.

Orzechy lekko podpraż na suchej patelni.

Wszystkie składniki połącz, skrop oliwą, posól.

Sałatka z mniszkiem lekarskim

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/dandelion-salad-onions-cheese-on-plate-617857583

Składniki:

2 garście młodych liści mniszka

10-12 kwiatów mniszka

4 białe cebulki dymki

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z cytryny

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Liście i kwiaty mniszka dokładnie umyj.

Cebulkę pokrój w cienkie plasterki.

Składniki wymieszaj.

Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw.

Sałatka ze szparagami i jajkiem

https://www.shutterstock.com/image-photo/above-yummy-spring-salad-ripe-asparagus-2141054959

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

4 średnie ziemniaki

4 jajka

1/2 czerwonej cebuli

Pęczek koperku

4 łyżki jogurtu naturalnego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi ugotuj al dente (3-4 minuty).

Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w ćwiartki.

Jajka ugotuj na półtwardo (6-7 minut).

Cebulę pokrój w piórka.

Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem.

Wszystkie składniki ułóż na talerzu.

Polej sosem, posyp pozostałym koperkiem.

Wskazówki:

* Wszystkie warzywa powinny być świeże i dokładnie umyte.

* Sałatki najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.

* Sosy i dressingi dodawaj tuż przed serwowaniem.

* Możesz modyfikować ilości składników według własnych preferencji.

Adrianna Ewa Stawska

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki