Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/spring-salad-radishescucumbergreen-peas-sprouts-72845854
Składniki:
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
100 g zielonego groszku
Pędy młodego groszku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórka umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój go na długie wstążki
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Małe rzodkiewki pozostaw w całości.
Dodaj groszek i jego pędy.
Przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Sałata z truskawkami
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/fresh-salad-lettuce-leaves-apples-strawberries-2466822183
Składniki:
200 g mix liści sałat
200 g świeżych truskawek
1 ogórek
50 g orzechów nerkowca
1 łyżka świeżych listków mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.
Truskawki przekrój na połówki.
Ogórka pokrój w półplasterki.
Orzechy lekko podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki połącz, skrop oliwą, posól.
Sałatka z mniszkiem lekarskim
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/dandelion-salad-onions-cheese-on-plate-617857583
Składniki:
2 garście młodych liści mniszka
10-12 kwiatów mniszka
4 białe cebulki dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Liście i kwiaty mniszka dokładnie umyj.
Cebulkę pokrój w cienkie plasterki.
Składniki wymieszaj.
Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw.
Sałatka ze szparagami i jajkiem
https://www.shutterstock.com/image-photo/above-yummy-spring-salad-ripe-asparagus-2141054959
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
4 średnie ziemniaki
4 jajka
1/2 czerwonej cebuli
Pęczek koperku
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi ugotuj al dente (3-4 minuty).
Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w ćwiartki.
Jajka ugotuj na półtwardo (6-7 minut).
Cebulę pokrój w piórka.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki ułóż na talerzu.
Polej sosem, posyp pozostałym koperkiem.
Wskazówki:
* Wszystkie warzywa powinny być świeże i dokładnie umyte.
* Sałatki najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.
* Sosy i dressingi dodawaj tuż przed serwowaniem.
* Możesz modyfikować ilości składników według własnych preferencji.
Adrianna Ewa Stawska