Sezon na grzyby. Jak rozróżnić jadalnie od trujących?
Najprostsza zasada w zbieraniu grzybów brzmi "zbieraj tylko te, które znasz". Jeżeli jakiegoś grzyba nie jesteśmy pewnie lepiej go nie zrywać. W dużym skrócie grzyby jadalne to te, które posiadają gąbczasty spód, należą do niech podgrzybki, maślaki czy kozaki. Charakterystyczną gąbkę posiadają również szatany, czyli goryczaki żółciowe. Są one bardzo podobne do podgrzybków, jednak ich kapelusz jest nieco jaśniejszy i posiada plamki, gąbką jest jasna i po jej dotknięciu lekko się różowi. W smaku są one bardzo gorzkie i praktycznie nie można ich zjeść Jednak w razie podejrzenia zatrucia "szatanem" należy natychmiast udać się na pogotowie w celu przeprowadzenia płukania żołądka.
Jednym z najbardziej trujących grzybów w naszym kraju jest muchomor sromotnikowy, często jest on mylony z grzybami takimi jak: czubajka kania, gąska zielonka, gołąbek zielonawy. Posiada on jednak jaśniejszy brzeg. W młodych okazach kapelusz jest okrągły, a potem płaski. Blaszki muchomora są gęste, nieskazitelnie białe i nieprzyrośnięte do trzonu. Co ważne, jego trzon jest pusty, smukły i z charakterystycznym zygzakowatym wzorkiem. Zjedzenie tego muchomora może skończyć się nawet śmiercią.
Kolejnym trującym grzybek jest muchomor plamisty, który mylony bywa z czubajką kanią. Grzyb ten posiada szarobrązowy lub żółtobrązowy kapelusz, z białymi łatkami, które da się zmyć. Przy dużych okazach brzeg staje się karbowany. Blaszki są białe i gęste, a trzon biały, smukły i z gładkim pierścieniem. Miąższ jest biały i nie zabarwia się po przekrojeniu. Ci ciekawe, w zapachu przypomina on rzodkiewkę.
Z kolei lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurkami. Lisówka pomarańczowa ma lejkowaty kapelusz o średnicy 2-7 centymetrów, który z czasem staje się silnie podwinięty. Ma ona odcień jaskrawo pomarańczowożółty lub rudobrązowy. Co ważne, skóra kapelusza jest zamszowata.