Konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy to świetny dodatek nie tylko do herbaty. Wspaniale smakuje z naleśnikami i na kanapkach. Można ją również podawać do serów, mięs i wędlin.
Składniki: 1 kg pigwy, 70 dag cukru, 2 szkl. wody, 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania: Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Gotuj na małym ogniu z dodatkiem wody przez ok. 30-40 minut, aż owoce staną się miękkie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na masę, dodaj cukier, cynamon i duś jeszcze 30 min. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pozostaw do ostygnięcia, stawiając je do góry dnem.
Nalewka z pigwy
Ma niepowtarzalny smak, aromat, a kiedy dojrzeje – piękny bursztynowy kolor. Znakomicie rozgrzewa.
Składniki: 1 kg pigwy, 0,5 l spirytusu, 0,5 l czystej wódki,1 kg cukru.
Sposób przygotowania: Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego słoja, zasypując kolejne warstwy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Co kilka dni poruszamy słojem by wymieszać składniki. Po tym czasie, gdy pigwa puści sok zalewamy owoce alkoholem, zakręcamy szczelnie i odstawiamy na miesiąc. Następnie nalewkę filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej dwa miesiące, by pigwówka dojrzała.
Sałatka z pigwą
Smaczna, orzeźwiająca i prosta w przygotowaniu.
Składniki:3 duże pigwy, paczka mieszanki sałat,100 g sera z pleśnią,2 duże garście orzechów włoskich,1 burak, ocet balsamiczny.
Sposób przygotowania: Owoce pigwy umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki i grilluj na patelni aż się zrumienią. Buraka obierz, pokrój na plastry i piecz w 180 st. C aż będzie miękki (ok. 25 min). Na talerzach rozłóż sałatę, grillowaną pigwę i pieczone buraki. Sałatkę posyp pokruszonym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami, polej octem balsamicznym.
Czekoladowe ciasto z pigwą
Taki deser przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Składniki na ciasto: 70 g cukru, 80 g czekolady, 20 g mąki, 50 g kakao, 3 jajka, 60 g masła, 2 łyżki śmietany 36%,
Na pigwowy kompot: 2 pigwy, 1 laska wanilii, 1 szkl. cukru, 1 szkl. wody
Sposób przygotowania: Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop. Na wrzący syrop wrzucić pigwę i gotować do miękkości. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką masę a następnie dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta stopniowo dodawać pianę, mąkę, kakao, wymieszać i wrzucić odsączone kawałki pigwy. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.