Śliwki - węgierki, renklody, mirableki. To najpopularniejsze odmiany, a można ich wymienić niespełna tysiąc. Śliwki to dodatek do mięs, przetworów, ciast. Te owoce są bardzo wartościowe, również ususzone.
JAK ŚLIWKI wpływaja na URODĘ
Śliwki powinny jeśc szczególnie te osoby, które mają cerę naczynkową. Zawierają duzo witaminy C i K, które wspomagaja przepływ krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki śliwkom zawierającym przeciwutleniacze, kobiety dłużej mogą cieszyć się młodym wyglądem, ponieważ nasza skóra dłużej pozostanie gładka.
JAK ŚLIWKI wpływają na ZDROWIE
Śliwki wspomagaja tez prace jelit, dlatego są dobre na zaparcia. Owoce zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Mają także dużo witamin: A, C, K, E, B6, zawierają polifenole. Działają też antyoksydacyjnie, a więc mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów. Jedząc śliwki, nawet trzy dziennie, możemy wzbogacić nasz organizm o magnez i witaminę B6, które korzystnie wpłyną na nasz układ nerwowy. Dodatkowo uregulują poziom cholesterolu i zadziałają przeciwmiażdżycowo.
ŚLIWKI w różnych postaciach
Suszone śliwki mają więcej kalorii, dlatego będąc na diecie lepiej jeść świeże owoce. Suszone zawierają też o wiele więcej witaminy A niż świeże. Śliwki są świetnym dodatkiem do ciast i mięs. Można z nich robić różne przetwory, dżemy, konfitury, kompoty.