Sezon na słoneczniki trwa. Można je kupić na każdym bazarku za ok. 3 zł. lub mieć własne w przydomowym ogródku. Słonecznik znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie - obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Ziarna słonecznika zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Jakich?
Warto jeść ziarna słonecznika
Słonecznik ma witaminy A, B, B6, D, PP i E - witaminę młodości. Zawiera także białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i sole mineralne: cynk, potas, wapń, fosfor i żelazo.
Kobiety na pewno zwrócą uwagę na to, że zawarte w ziarnach słonecznika witaminy wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie. Dodatkową ich zaletą jest to, że działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ta ostatnia właściwość jest szczególnie istotna dla osób z trądzikiem, ponieważ jedzenie ziaren słonecznika może go w pewnym stopniu zaleczyć.
Panów może zainteresować to, że ziarna słonecznika pozytywnie wpływają na potencję.
Osobom odchudzającym się ziarna słonecznika mogą służyć jako przekąska między posiłkami, jednak w niewielkich ilościach. Zawierają one ok. 25 proc. białka i ok. 30 proc. tłuszczu.
Olej słonecznikowy najlepszy ze wszystkich olejów roślinnych
Z nasion - ziarenek słonecznika wyciska się olej, który słynie ze swoich doborczynnych właściwości. W wielu artykułach wymieniany jest jako najlepszy olej roślinny na świecie. Dużym plusem oleju słonecznikowego dla urody jest to, że wspomaga odbudowę warstwy lipidowej skóry, regeneruje ją i wygładza.
Olej słonecznikowy ma także właściwości lecznicze. Obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga przemianę materii. Pomaga także w problemach z przewodem pokarmowym - ma działanie łagodzące. Jest zalecany dla osób cierpiących na łuszczycę i inne problemy dermatologiczne.