Smaki Wielkanocy: łopatka wieprzowa i pasztet drobiowy z pieczarkami

2020-04-10 7:08

Wielkanoc tuż-tuż. Podpowiadamy, co powinno się znaleźć w świątecznym menu. Zgodnie z tradycją na polskich stołach czasie Wielkanocy króluje żurek albo barszcz biały, jajka pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, szynki, pasztety. Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć ciast drożdżowych, mazurków, babek i paschy.

W wielu polskich domach własnoręcznie upieczony pasztet to punkt oboiwiązkowy na wielkanocnym stole. Warto spróbować jednak także innych pieczeni.

Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marynata: olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
W łopatce zrobić małe nacięcia, mięso natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia. Mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godz, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać godzinę, gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Najpierw piec 15 minut w temp. 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić. Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.

Czytaj także: Smaki Wielkanocy: zimne nóżki i jaja faszerowane na ciepło

Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 jajka
  • 60 ml śmietany 18 proc.
  • 25 g tartej bułki
  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i biały pieprz
  • masło do posmarowania formy
  • wrzątek do kąpieli wodnej
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.
Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większą część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.
Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.
Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut. Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki