W wielu polskich domach własnoręcznie upieczony pasztet to punkt oboiwiązkowy na wielkanocnym stole. Warto spróbować jednak także innych pieczeni.
Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marynata: olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
W łopatce zrobić małe nacięcia, mięso natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia. Mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godz, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać godzinę, gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Najpierw piec 15 minut w temp. 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić. Po upieczeniu odczekać z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.
Czytaj także: Smaki Wielkanocy: zimne nóżki i jaja faszerowane na ciepło
Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 200 g drobnych pieczarek
- 2 jajka
- 60 ml śmietany 18 proc.
- 25 g tartej bułki
- 1 pomarańcza, tylko starta skórka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i biały pieprz
- masło do posmarowania formy
- wrzątek do kąpieli wodnej
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.
Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większą część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.
Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.
Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut. Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.