Smaki Wielkanocy: tradycyjna sałatka jarzynowa i sałatka Mimoza

2020-04-09 16:09

Wielkanoc tuż-tuż. Podpowiadamy, co powinno się znaleźć w świątecznym menu. Zgodnie z tradycją na polskich stołach czasie Wielkanocy króluje żurek albo barszcz biały, jajka pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, szynki, pasztety. Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć ciast drożdżowych, mazurków, babek i paschy.

Wielkanocne śniadanie nie obejdzie się bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jeśli wolimy bardziej ekstrawaganckie dania, warto wypróbować sałatkę Mimoza.

Sałatka jarzynowa - tradycyjna

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchwi
  • 2 pietruszki
  • 6 jajek na twardo
  • 6 ogórków kwaszonych
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,
  • słoik majonezu (jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne, użyj połowy majonezu, a resztę zastąp jogurtem naturalnym),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć i ugotować warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!). Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego odsączony groszek zielony, kukurydze i majonez. Dodać pokrojoną pietruszkę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.

Czytaj także: Smaki Wielkanocy: zimne nóżki jaja faszerowane na ciepło

Sałatka warstwowa Mimoza

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g łososia wędzonego lub 2 puszki łososia (odcedzonego)3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 150 g startego żółtego sera
  • 10 łyżek majonezu
  • 5 łyżek oleju lub śmietany
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Majonez ukręć z olejem i musztardą za pomocą blendera. Zamiast oleju możesz użyć śmietany, wtedy wystarczy sos dobrze wymieszać. Sos najlepiej nakładać za pomocy plastikowej tuby do sosów (albo takiej po keczupie lub musztardzie z której można wyciskać małe ilości sosu). Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz i zetrzyj na tarce. Zmieszaj z 2 łyżkami sosu i drobno pokrojoną cebulką. Marchewkę ugotuj i także zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo, oddziel po ugotowaniu białka od żółtek i zetrzyj na tarce osobno. Żółty ser zetrzyj, a łososia drobno pokrój. Na dnie przezroczystego naczynia ułóż warstwę łososia. Posmaruj 2 łyżkami sosu. Jeżeli masz tubę, to ułatwi ci rozprowadzenie cieniej warstwy - wyciśnij zygzakiem kratkę na warstwie, dzięki temu sos nie zaleje ścianek naczynia i kolorowe warstwy będą lepiej widoczne. Teraz ułóż warstwę startych ziemniaków z cebulą, pokryj warstwę cienko sosem. Następnie zrób warstwę z tartego żółtego sera i ją również pokryj cienko sosem. Kolejną warstwę zrób z tartej marchewki, dodaj cienką warstwę sosu. Na koniec posyp całość najpierw startym białkiem a potem startym żółtkiem, posól do smaku i ozdób gałązkami koperku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki