Wielkanocne śniadanie nie obejdzie się bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jeśli wolimy bardziej ekstrawaganckie dania, warto wypróbować sałatkę Mimoza.
Sałatka jarzynowa - tradycyjna
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 6 marchwi
- 2 pietruszki
- 6 jajek na twardo
- 6 ogórków kwaszonych
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 puszka kukurydzy
- natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,
- słoik majonezu (jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne, użyj połowy majonezu, a resztę zastąp jogurtem naturalnym),
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyć i ugotować warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!). Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego odsączony groszek zielony, kukurydze i majonez. Dodać pokrojoną pietruszkę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
Czytaj także: Smaki Wielkanocy: zimne nóżki jaja faszerowane na ciepło
Sałatka warstwowa Mimoza
Składniki:
- 5 jaj
- 200 g łososia wędzonego lub 2 puszki łososia (odcedzonego)3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 150 g startego żółtego sera
- 10 łyżek majonezu
- 5 łyżek oleju lub śmietany
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Majonez ukręć z olejem i musztardą za pomocą blendera. Zamiast oleju możesz użyć śmietany, wtedy wystarczy sos dobrze wymieszać. Sos najlepiej nakładać za pomocy plastikowej tuby do sosów (albo takiej po keczupie lub musztardzie z której można wyciskać małe ilości sosu). Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz i zetrzyj na tarce. Zmieszaj z 2 łyżkami sosu i drobno pokrojoną cebulką. Marchewkę ugotuj i także zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo, oddziel po ugotowaniu białka od żółtek i zetrzyj na tarce osobno. Żółty ser zetrzyj, a łososia drobno pokrój. Na dnie przezroczystego naczynia ułóż warstwę łososia. Posmaruj 2 łyżkami sosu. Jeżeli masz tubę, to ułatwi ci rozprowadzenie cieniej warstwy - wyciśnij zygzakiem kratkę na warstwie, dzięki temu sos nie zaleje ścianek naczynia i kolorowe warstwy będą lepiej widoczne. Teraz ułóż warstwę startych ziemniaków z cebulą, pokryj warstwę cienko sosem. Następnie zrób warstwę z tartego żółtego sera i ją również pokryj cienko sosem. Kolejną warstwę zrób z tartej marchewki, dodaj cienką warstwę sosu. Na koniec posyp całość najpierw startym białkiem a potem startym żółtkiem, posól do smaku i ozdób gałązkami koperku.