Zimne nóżki z majerankiem
Składniki:
- 600 g golonki
- 1 kg nóg wieprzowych
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia. Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia. Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Czytaj także: Smaki Wielkanocy: żur na zakwasie żytnim i wędzonce
Jajka faszerowane na ciepło
Składniki
- 10 jaj
- 1/2 kostki miękkiego masła
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju - do smażenia
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ostudzić w zimnej wodzie. Ostrym nożem przekrawać każde jajo wzdłuż. Trzeba to robić zdecydowanym ruchem, żeby skorupki nie popękały na kawałki. Z przekrojonych jaj wyjmujemy łyżeczką środek. Siekamy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do jaj. Natkę i szczypiorek, pokroić drobno, dodać do jaj. Posolić i popieprzyć, dołożyć bardzo miękkie masło. Całość wymieszać. Napełnić masą skorupki, wygładzić wierzch. Na talerz wysypać tartą bułkę, każdą połówkę jaja od strony farszu zanurzyć w bułce. 10 minut przed podaniem rozgrzać na patelni masło z olejem. Kłaść jaja farszem do dołu, smażyć powoli na niedużym ogniu, aż się zrumienią.