Żur na zakwasie żytnim i wędzonce
Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponuję formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.
Składniki:
- 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
- 0,5 kg wędzonego boczku lub żeberek
- 0,5 l zakwasu z mąki żytniej lub gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe, 3 ziarna angielskiego ziela, sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6-8 ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku do przygotowania skwarek
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 1,5 l bulionu lub wody, włożyć wędzonkę, czosnek i przyprawy. Gotować 30 minut. Mięso wyjąć, usunąć ewentualne kości, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i utłuc. Boczek na skwarki pokroić w kostkę i stopić na patelni, odstawić. Do zupy wlać zakwas, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić śmietaną, ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka pokroić na cząstki. Do każdego talerza włożyć po jednym pokrojonym jajku i zalać żurem. Oddzielnie podać tłuczone ziemniaki, okraszone skwarkami z boczku.
Jak przygotować zakwas na żurek?
- 250 g mąki żytniej (najlepiej razowej)
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- Skórka z kromki razowego chleba
Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością ciepłej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pozostałą wodę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz skórkę z chleba i wymieszać. Obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.