Najgorszy zapach na świecie. Ludzie od niego mdleją! Jak bardzo śmierdzą KISZONE ŚLEDZIE?

2014-08-21 15:57

Surströmming - szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Co roku jedzony przez Skandynawów od trzeciego czwartku sierpnia. Jest sprzedawany w puszkach, które po otwarciu uwalniają bardzo nieprzyjemny zapach. Dla wielu to potrawa o najgorszym zapachu na świecie!

Kiszone śledzie nie są zbyt popularne poza granicami Szwecji. W głównej mierze dzięki zapachowi, który po otwarciu puszki przypomina zgniłą rybę albo kiszoną kapustę. Odór jest tak silny, że wiele osób nie jest w stanie nawet stać w pobliżu i wymiotuje - wyjaśnia thelocal.se. Śledzie łowione są wiosną, a następnie umieszczane w drewnianych beczkach z solą, po czym przekładane do puszek. Tam proces fermentacji trwa miesiącami.

"Niebezpieczna potrawa"

Z czasem puszki ze śledziami puchną, a niektóre nawet wybuchają. W związku z czym kilka dużych linii lotniczych uznały je za bardzo niebezpieczne i zakazały wnoszenia na pokład swoich samolotów (m.in. Air France, KLM i British Airways). Mało tego, większość samorządów w Szwecji zakazało otwierania surströmming w domach, gdyż odór utrzymuje się niezwykle długo. Eksperci radzą otwierać puszki na zewnątrz w wiadrze z wodą, która częściowo neutralizuje zapach zgnilizny.

Zobacz: Rekin zabójca ożył w sklepie rybnym i zaatakował klientów! [ZOBACZCIE TO WIDEO]

"Jedzenie surströmming"

Surströmming jada się z rodzajem chleba zwanym tunnbröd. Do tego dodaje się drobno posiekaną cebulą oraz ugotowane ziemniaki koniecznie w plastrach. Kanapkę z surströmming tradycyjnie należy popić szklanką mleka bądź kieliszkiem wódki. Piwo również stało się popularne, jednak efekty połączenia śledzia i dwutlenku węgla z piwa mogą być odczuwalne jeszcze kilka dni po posiłku.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają