Coraz bardziej popularny młody jęczmień to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, wit. C, E i beta karoten, żelazo, wapń, magnez i cynk. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony, chlorofil i aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dzięki tym składnikom młody jęczmień ma właściwości przeciwutleniające, antynowotworowe, pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń, łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Preparaty z zielonego jęczmienia są polecane osobom pragnącym schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Zobacz też: Oto SEKRET DIETY modelek! Dzięki temu jednemu składnikowi są szczupłe i mają gładką cerę
Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia
Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj