W artykule opublikowanym w piśmie "Journal of American Medical Association" (JAMA), stwierdzono, że można solić potrawy ile się chce. Zależy to jednak od naszego zdrowia ogólnego.
Jak donosi Dziennik.pl - w środowisku medycznym, wraz z artykułem, pojawiło się wiele krytycznych komentarzy na ten temat. Jednak jak wiadomo, w każdej wiadomości może być ziarnko prawdy. Jak więc jest - można solić czy nie?
Patrz też: Gdzie Magda Gessler nauczyła się gotować
Osoby całkowicie zdrowe mogą tę tezę wziąć na powaznie i solić do woli. Jednak inni - mający kłopoty np. z nadciśnieniem - już nie. Wśród przebadanych osób (obserwacja trwała nawet do 8 lat) nie stwierdzono dodatkowych zmian w układzie sercowo-naczyniowym, ani nie zwiększyło się ryzyko chorób związanych z nadciśnieniem.
Najciekawszym wynikiem badań było to, że wraz ze zmniejszeniem spożycia soli - zwiększała się żmiertelność z powodu zawałów lub udarów. Według wypowiedzi dr Stolarz-Skrzypek dla serwisu Dziennik.pl - badania mogą obalić ogólne zalecenia dla wszystkich, aby ograniczali spożycie soli.
Prace nad tymi badaniami koordynuje prof. Jan Staessen z Uniwersytetu w Leuven w Belgii. Częścią zespołu badaczy są naukowcy z polskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.