Sos pomidorowy do makaronu [PRZEPIS] - jak zrobić, czego potrzeba

2013-07-28 12:00

Sos pomidorowy do makaronu Koszt: 16 zł Składniki: 2 kg pomidorów, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, 1 cebula, 1 łyżka suszonej bazylii, pół łyżki sproszkowanego ziela angielskiego, pół łyżki suszonego oregano, 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka cukru, sól i pieprz do smaku

Domowej roboty sos pomidorowy to doskonały sposób na zastąpienie gotowych produktów. W ten sposób oszczędzisz rodzinie sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowanie słoika sosu pomidorowego jest naprawdę łatwe. Powiemy, jak przyrządzić smaczny sos pomidorowy.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler - zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę podsmażyć na oleju dodając łyżkę cukru i pomidory. Wszystko chwilę pogotować. Następnie zmiksować i dodać warzywa. Gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy (zioła na chwilę przed zakończeniem gotowania). Gorący sos nakładać do słoików i pasteryzować 15 minut w temperaturze 100 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają