Zimowa sałatka na ciepło
Składniki:
1,5 kg kolorowej papryki
1 kg pomidorów
0,5 kg kabaczków
1 pietruszka
1 marchewka
2 ząbki czosnku
10 ziarenek pieprzu
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżki soli
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Paprykę i kabaczki oraz obrane ze skórki pomidory pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry, czosnek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w garnku i odstawić na godzinę. Potem doprowadzić do wrzenia, gorącą przełożyć do słoików. Zamknąć, postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Porada
Jak przygotować słoiki na przetwory
Przed pasteryzacją słoiki myjemy w gorącej wodzie z detergentem, dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100şC i po 10 minutach wyjmujemy. Uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem. Najlepsze są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Wieczka mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 3-4 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem przetworu. Pamiętajmy, że czas pasteryzacji liczymy
od chwili, gdy zagotuje się woda w garnku.
Domowe leczo
Składniki:
2 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg cukinii
1,5 kg pomidorów
papryka w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić paprykę, cebulę, cukinie i pomidory. Na patelni podsmażyć krótko warzywa porcjami. Przełożyć do garnka, dusić przez 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą potrawą napełnić słoiki, pozostawiając 2-3 cm od góry wolnej przestrzeni. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Paprykarz
Składniki:
3 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
3 papryki o różnych kolorach
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki oleju
2 łyżki octu 10-proc.
papryka w proszku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, papryki pokroić w małą kostkę. Warzywa gotować w małej ilości wody przez 60 minut. Dodać ryż, ocet i olej, doprawić i gotować jeszcze 30 minut, często mieszając. Gorący paprykarz przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 30 minut.
Zobacz: Przepisy Super Expressu: Przetwory i marynaty z warzyw: PAPRYKA i CEBULA
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail