Gulasz grzybowy
Składniki:
* 60-80 dag świeżych grzybów
* 10 dag masła
* 10 dag cebuli
* 3 dag mąki
* wywar warzywny
* ząbek czosnku
* słodka papryka w proszku
* kminek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć grzyby, drobno pokrojoną cebulę, utarty czosnek, sól, kminek i pieprz. Mieszając, czekać, aż grzyby się mocno przyrumienią. Zaprawić potrawę mąką, dodać paprykę, zalać wywarem i zagotować.
Kotleciki z grzybów
Składniki:
* 1 kg świeżych grzybów
* 1 duża cebula
* 4 łyżki masła lub oleju
* 1 czerstwa bułka
* 2 jajka
* 4 łyżki gęstej śmietany
* 2 szklanki bułki tartej
* pęczek koperku
* olej do smażenia
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić i udusić na maśle razem z grzybami. Ostudzone grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów dodać namoczoną bułkę, tyle bułki tartej, aby masa była gęsta, jajka, koperek, śmietanę i przyprawy. Starannie wyrobić masę grzybową, uformować kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Kurki na boczku
Składniki:
* 1 kg kurek
* 30 dag boczku wędzonego
* kminek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Kiedy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodać pokrojone kurki. Doprawić kminkiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 minutach zdjąć przykrycie, by odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.
Zobacz też: Spiżarnia Super Expressu: Dania gotowe cz. 1 PAPRYKA w roli głównej
Grzyby zapiekane
Składniki:
* 80 dag grzybów
* 5 dag masła
* 5 dag cebuli
* 1/2 szklanki śmietany
* 4-6 dag sera żółtego
* 2 dag tartej bułki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić w kawałki. Dusić do miękkości z masłem, pokrojoną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos odparować, dodać sól i pieprz, wymieszać, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietaną, posypać startym żółtym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiec.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail