Marynowane grzyby to pyszna przekąska
i dodatek do wielu potraw. Najsmaczniejsze są marynowane prawdziwki, rydze, kurki, podgrzybki, maślaki i pieczarki.
Marynowanie
Grzyby przeznaczone do marynowania muszą być młode, zdrowe i jędrne. Słoiki na marynowane grzyby należy wysterylizować. Najlepiej zrobić
to w piekarniku. Umyte słoiki ustawiamy na blasze
i podgrzewamy do temp. 120-150 st. C. Zostawiamy do ostudzenia. W zależności od stężenia octu pasteryzujemy lub nie. Zawsze stawiamy je do góry dnem, żeby sprawdzić, czy nie ciekną.
Pasteryzowanie
Pasteryzować możemy prawie wszystkie gatunki grzybów, m.in. rydze, prawdziwki, maślaki, kozaki, podgrzybki. Umyte grzyby kroimy w paski i gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (na 1 szklankę wody dajemy 1/4 łyżeczki kwasku). Gorące grzyby razem
z zalewą przekładamy do słoików, zamykamy
i pasteryzujemy przez godzinę. Po 24 godzinach pasteryzujemy ponownie przez pół godziny.
Mrożenie
Jeśli dysponujemy dużą zamrażarką, możemy grzyby zamrozić. Musimy je odpowiednio przygotować. Wybieramy okazy świeże, zdrowe i jędrne. Starannie je oczyszczamy, płuczemy
i dokładnie osuszamy. Rydze i kurki dodatkowo obgotowujemy. Mrozimy je w porcjach do jednorazowego użycia. Mrożone grzyby możemy przechowywać pół roku.
Borowiki pasteryzowane w słonej zalewie
Składniki:
* 1 kg borowików,
* 1 łyżka soli,
* kilka listków laurowych,
* kilka ziaren ziela angielskiego,
* kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Przełożyć do słoików, do każdego włożyć po trzy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy. Grzyby zalać ciepłą osoloną wodą, tak by przykryła kapelusze. Słoiki mocno zakręcić, pasteryzować przez 40 minut w temp. 100 st. C.
Zobacz też: Spiżarnia Super Expressu: GRZYBY suszone, kiszone i solone. PRZEPISY cz.2
Sałatka z grzybów po grecku
Składniki:
* 1,5 kg grzybów,
* 0,5 kg cebuli,
* 0,5 szklanki oleju,
* 2 małe puszki koncentratu pomidorowego,
* 2 łyżki cukru,
* 1 średni seler,
* 1 pietruszka,
* 2 marchewki,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do cebuli. Ugotować grzyby, pokroić w paski lub w kostkę, wymieszać z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zagotować. Włożyć do słoików, mocno zakręcić, pasteryzować 60 minut.
Grzyby w sosie własnym
Składniki:
* grzyby (borowiki, gąski, kurki),
* sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczone grzyby umyć, pokroić, lekko osolić i dusić we własnym sosie, często mieszając, aż stracą ok. 1/3 objętości. Przełożyć do słoików i ugnieść, tak aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pod pokrywką zostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Zamknąć słoiki i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej i ponownie pasteryzować. Po upływie kolejnej doby pasteryzację powtórzyć.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail