Grzyby marynowane i pasteryzowane PRZEPISY. SPIŻARNIA Super Expressu, czyli co robić z grzybów!

2014-09-25 11:46

Druga część pysznych przepisów na dania z grzybów. Zapraszamy do wypróbowania!

Marynowane grzyby w sosie pomidorowym

Składniki:

* 1 kg grzybów,

* 75 dag cebuli,

* 1 szklanka oleju,

* 5 łyżek cukru,

* 1 szklanka wody,

* 5 łyżek octu 10-proc.,

* 4 łyżki przecieru pomidorowego,

* 5 listków laurowych,

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, obgotować i odcedzić. Cebulę pokroić w plasterki i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać do grzybów. Dusić razem na patelni, wlać wodę, dodać cukier, ocet, olej, listki laurowe, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i dusić ok. 15 minut. Gorącą masą napełnić słoiki, mocno zakręcić, pasteryzować 15 minut.

Grzyby marynowane w słodkiej zalewie

Składniki:

* 1 kg świeżych grzybów,

* 3 szalotki,

* kilka ziaren pieprzu,

* kilka ziaren ziela angielskiego, gorczyca,

* 3 goździki,

* kawałek chrzanu

Zalewa:

* 1 szklanka octu 10-proc.,

* 2 szklanki wody,

* 16 łyżek cukru,

* 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej, lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie ok. 15 minut. Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane szalotki. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą zalewę wlać do słoików, szczelnie zamknąć, pasteryzować 45 minut.

Grzyby marynowane z chili

Składniki:

* 1,5 kg grzybów,

* 1 cebula,

* 1 łyżka soli

Zalewa:

* 1 szklanka octu 10-proc.,

* 3 szklanki wody,

* 3 łyżeczki cukru,

* 1,5 łyżeczki soli,

* po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,

* 3 liście laurowe,

* 1 cebula,

* 3-4 papryczki chili

Zobacz też: Spiżarnia Super Expressu: Grzyby suszone, kiszone i solone

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić, umyć. Grzyby wrzucić z cebulą do 1 litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić. Przygotować zalewę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć

z 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Grzyby przełożyć do słoików, do każdego dodać papryczkę chili. Wlać zalewę z przyprawami tak, aby płyn zakrył całkowicie grzyby. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem, sprawdzając, czy nie ciekną.

Grzyby w oliwie z oliwek

Składniki:

* 1 kg małych mieszanych grzybków,

* 1/2 l białego octu winnego,

* 1 szklanka wody,

* 6 gałązek tymianku,

* 4 ząbki czosnku,

* 2 kawałki skórki cytrynowej,

* 1 l oliwy z oliwek,

* kilka liści laurowych,

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, pieprzem, solą i gałązkami tymianku gotować przez 30 minut. Włożyć grzyby, gotować 10 minut, osączyć i włożyć do słoika razem ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Zalać gorącą oliwą, mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki