Marynowane grzyby w sosie pomidorowym
Składniki:
* 1 kg grzybów,
* 75 dag cebuli,
* 1 szklanka oleju,
* 5 łyżek cukru,
* 1 szklanka wody,
* 5 łyżek octu 10-proc.,
* 4 łyżki przecieru pomidorowego,
* 5 listków laurowych,
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, obgotować i odcedzić. Cebulę pokroić w plasterki i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać do grzybów. Dusić razem na patelni, wlać wodę, dodać cukier, ocet, olej, listki laurowe, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i dusić ok. 15 minut. Gorącą masą napełnić słoiki, mocno zakręcić, pasteryzować 15 minut.
Grzyby marynowane w słodkiej zalewie
Składniki:
* 1 kg świeżych grzybów,
* 3 szalotki,
* kilka ziaren pieprzu,
* kilka ziaren ziela angielskiego, gorczyca,
* 3 goździki,
* kawałek chrzanu
Zalewa:
* 1 szklanka octu 10-proc.,
* 2 szklanki wody,
* 16 łyżek cukru,
* 2 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej, lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie ok. 15 minut. Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane szalotki. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą zalewę wlać do słoików, szczelnie zamknąć, pasteryzować 45 minut.
Grzyby marynowane z chili
Składniki:
* 1,5 kg grzybów,
* 1 cebula,
* 1 łyżka soli
Zalewa:
* 1 szklanka octu 10-proc.,
* 3 szklanki wody,
* 3 łyżeczki cukru,
* 1,5 łyżeczki soli,
* po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
* 3 liście laurowe,
* 1 cebula,
* 3-4 papryczki chili
Zobacz też: Spiżarnia Super Expressu: Grzyby suszone, kiszone i solone
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić, umyć. Grzyby wrzucić z cebulą do 1 litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić. Przygotować zalewę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć
z 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Grzyby przełożyć do słoików, do każdego dodać papryczkę chili. Wlać zalewę z przyprawami tak, aby płyn zakrył całkowicie grzyby. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem, sprawdzając, czy nie ciekną.
Grzyby w oliwie z oliwek
Składniki:
* 1 kg małych mieszanych grzybków,
* 1/2 l białego octu winnego,
* 1 szklanka wody,
* 6 gałązek tymianku,
* 4 ząbki czosnku,
* 2 kawałki skórki cytrynowej,
* 1 l oliwy z oliwek,
* kilka liści laurowych,
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, pieprzem, solą i gałązkami tymianku gotować przez 30 minut. Włożyć grzyby, gotować 10 minut, osączyć i włożyć do słoika razem ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Zalać gorącą oliwą, mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail