Sałatka z solonych
grzybów
Składniki:
* 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki,
* 1 słoiczek solonych grzybów,
* 1 cebula,
* łyżka kaparów,
* pojemnik gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Dodać pokrojone w cienkie plasterki grzyby, kapary, całość wymieszać z jogurtem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Zobacz też: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1
Żur na kiszonych rydzach
Składniki:
* półlitrowy słoik kiszonych rydzów,
* 300 g wołowego szpondra,
* warzywa i przyprawy jak do rosołu,
* 1 średnia cebula,
* 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa zalać trzema szklankami wody, dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i dodać do gotującego się wywaru mięsno-warzywnego. Po 15 minutach dodać pokrojone na kawałki rydze i gotować wszystko jeszcze
przez 10 minut.
Dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami, posypać koperkiem.
Grzyby kiszone z kapustą
Składniki:
* 30 dag kiszonych grzybów,
* 30 dag kiszonej kapusty,
* 1 cebula,
* 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy,
* 2 łyżki cukru,
* pół łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Grzyby przelać na sicie zimną wodą i pozostawić, aby ociekły, potem pokroić je na paski. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić. Cebulę drobno pokroić i przelać wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Grzyby, kapustę i cebulę wymieszać z cukrem i pieprzem. Dodać olej, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail