Grzyby kiszone
Składniki:
* 1 kg świeżych grzybów,
* 20 g soli,
* 2 ząbki czosnku,
* 10 ziaren pieprzu,
* 12 ziaren ziela angielskiego,
* 3 listki laurowe
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, krótko przyciąć trzonki, opłukać i osuszyć. Lekko obgotować przez kilka minut, odsączyć i ochłodzić na sicie. Układać w kamiennym garnku, przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć kamieniem. Po kilku dniach sok, który wydzieli się podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, przegotowanej i osolonej wody, w proporcji 25 g soli na 1 litr wody. Przechowywać w chłodnym miejscu do 4-5 miesięcy. Przed podaniem opłukać.
Grzyby solone
Składniki:
* 1 kg świeżych grzybów,
* 10-15 dag soli
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, starannie odsączyć. Większe kapelusze można pokroić na plastry. Układać w słojach lub w kamiennym garnku, przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, na wierzch posypać sól, lekko ugnieść, przykryć talerzem i obciążyć kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści i solanka przykryje grzyby. Tak przygotowane grzyby przechowywać w chłodnym miejscu. Przed użyciem opłukać lub wymoczyć w wodzie bądź w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
Zobacz też: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1
Grzyby suszone
smażone
Składniki:
* 10 dag grzybów suszonych średniej wielkości,
* 1/4 l mleka,
* 1/2 l wody,
* 3 dag mąki,
* 1 jajko,
* 6 dag tartej bułki,
* olej do smażenia
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać wodę, ugotować do miękkości, odcedzić, odsączyć (wywar można zużyć do gotowania zupy czy sosu). Grzyby panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Grzybowa z orzechami
Składniki:
* garść suszonych grzybów,
* 2 marchewki,
* 2 pietruszki,
* 1 cebula,
* 1 por,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka suszonego oregano,
* kostka bulionu o smaku grzybowym,
* 2 łyżki masła,
* garść łuskanych orzechów laskowych,
* 1,5 l wody,
* 1/2 szklanki śmietany,
* 2 liście laurowe,
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić. Obrać i pokroić warzywa. Grzyby odcedzić i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło razem z warzywami. Smażyć 5 minut, następnie wrzucić do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem grzybowym. Dodać liście laurowe, oregano, doprawić solą i pieprzem. Gotować 40 minut na wolnym ogniu. Zmielić grubo orzechy. Ugotowaną zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać. Na talerzach posypać orzechami.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail