Grzyby jadalne i trujące. FAKTY i MITY. Wiedziałeś, że nie można jeść bardzo młodych grzybów?

2017-09-29 13:27

Dowiedz się jak rozpoznać zatrucie, oraz poznaj fakty i mity na temat grzybów!

Fakty i mity związane z grzybami*

Fakty

1. Wśród grzybów blaszkowych i gąbczastych znajdują się gatunki jadalne i trujące.

2. Gatunki trujące, w tym śmiertelnie, pod kapeluszem mają blaszki.

3. Nie wolno zbierać i spożywać grzybów, których blaszki są białe, białokremowe, kremowe.

4. Nie należy zbierać i spożywać bardzo młodych osobników grzybów, szczególnie blaszkowych.

5. Muchomor sromotnikowy o wadze 50 g jest grzybem potencjalnie śmiertelnym.

6. Co trzecia-piąta osoba dorosła i co drugie-trzecie dziecko, które spożyło muchomora sromotnikowego, umiera.

Zobacz też: Grzyby Marynowane i Pasteryzowane PRZEPISY. SPIŻARNIA Super Expressu cz.2

Mity

1. Grzyb nie jest trujący, skoro zjadają go zwierzęta.

2. Wielokrotne gotowanie grzybów, smażenie, suszenie, moczenie w soli odtruwają grzyby.

3. Grzyby marynowane nie są trujące.

4. Grzyb trujący jest gorzki.

5. Grzyb trujący sinieje po przekrojeniu.

6. Po zdjęciu skórki z kapelusza grzyb traci właściwości trujące.

* - na podstawie materiałów WSSE w Warszawie

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki