Podgrzybki marynowane z czosnkiem
Składniki:
2,5 kg podgrzybków
1/4 l octu spirytusowego (10-proc.)
1 l wody
1/2 łyżeczki soli
18 ząbków czosnku
15 ziaren ziela angielskiego
24 ziarna czarnego pieprzu
6 listków laurowych
Sposób przygotowania:
Grzyby z krótko przyciętymi trzonkami dokładnie umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut na wolnym ogniu, odcedzić, przelać wrzątkiem zagotowanym oddzielnie. Czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu włożyć do 6 wyparzonych słoików. Wodę na zalewę zagotować z octem. Słoiki napełnić grzybami, zalać gotującą się marynatą, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Zobacz: Przepis na przetwory domowe na zimę - ogórki kiszone z papryczką chilli