Duszone kozaki
Składniki:
1 kg kozaków
2 łyżki masła
3 duże cebule
1 duży jogurt naturalny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Do przyrządzenia nadają się kozaki młode, niewielkie, ewentualnie kapelusze starszych. Po oczyszczeniu i wypłukaniu grzyby odsączyć i wysuszyć na czystej ściereczce, a potem pokroić w paski. Cebule posiekać w piórka. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę, posolić i lekko poddusić, po czym dodać kozaki. Całość doprawić pieprzem, zamieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Jogurt dokładnie wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, dodać do niego pół szklanki gorącego wywaru z kozaków, zamieszać i połączyć z grzybami. Dusić jeszcze ok. 5 minut.
Porada
Jak suszyć, żeby nie pleśniały
Przed suszeniem grzyby trzeba starannie oczyścić, ale nie można ich myć. Często suszy się grzyby po nawleczeniu na sznurek lub nabiciu na cienki patyk, np. taki do szaszłyków. Innym sposobem jest rozkładanie na blasze lub metalowej siatce pokrytej nabłyszczanym papierem. Suszy się grzyby na słońcu, na piecu, kaloryferze lub w piekarniku, ewentualnie w suszarce do grzybów. Ważne, by temperatura suszenia na kaloryferze lub w piekarniku nie przekroczyła 50şCelsjusza. Kiedy grzyby podeschną, może sięgnąć nawet 70şC. Dobrze wysuszony grzyb jest dość elastyczny, ale powinien dać się złamać. Grzybowy susz przechowuje się w szczelnych pojemnikach, np. metalowych puszkach wyłożonych pergaminem.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Zobacz: Przepis na ciasto z malinami. Sernik malinowy na zimno