Rydze smażone
Składniki:
* 60 dag rydzów
* 5 dag masła
* główka czosnku
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rydze oczyścić, opłukać, odciąć trzony, dokładnie osączyć. Masło rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze i smażyć z obu stron na silnym ogniu. Układać na półmisku, osolić, doprawić pieprzem.
Tagliatelle z grzybami
Składniki:
* 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
* 40 dag grzybów
* 4 łyżki masła
* 1 szklanka białego wytrawnego wina
* 1 szklanka słodkiej śmietany
* 2 łyżki oliwy
* pęczek natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* 25 dag startego sera żółtego
* sól, pieprz
Zobacz też: Spiżarnia "Super Expressu": Dania gotowe cz. 2 FASOLKA i BOTWINKA przepisy
Sposób przygotowania:
Oliwę i masło rozgrzać na patelni, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone na kawałki grzyby, smażyć kilka minut. Dodać posiekany czosnek, wino i zwiększyć ogień, aby je odparować. Doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dusić aż do zgęstnienia sosu. Ugotować makaron, połączyć z sosem, posypać posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Zupa grzybowa
Składniki:
* 60 dag grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
* 2 łyżki masła
* 1 drobno posiekana cebula
* 5 szklanek wywaru warzywnego
* 1 szklanka śmietany kremówki
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka mąki
* natka pietruszki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać wywar i gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail