Jesienią, gdy zmienia się pogoda i wieją silne wiatry, chorzy na reumatyzm cierpią prawdziwe katusze. Coraz częściej łamie ich w kościach, a bóle stawów robią się tak silne, że trudno je wytrzymać.
Dziś reumatyzm z powodzeniem nazwać można chorobą cywilizacyjną. W Polsce cierpi na niego prawie pół miliona osób. Nie tylko starych, ale i młodych.
Maja Błaszczyszyn (65 l.), z zawodu dietetyk, dobrze wie, co robić, żeby nie łamało w kościach. - W moim wieku strzykanie w kościach oraz inne dolegliwości reumatyczne to chleb powszedni. Z biegiem lat stawy się zużywają i zaczynają powstawać zwyrodnienia, zwłaszcza w kolanach, biodrach i łokciach - opowiada pani Maja. W takiej sytuacji wiele starszych osób rezygnuje z ruchu, obawiając się pogłębiania choroby.
Ruch potrafi zdziałać cuda
Tymczasem to właśnie aktywność fizyczna i zdrowa dieta może uchronić reumatyków od cierpienia. Powinni oni jednak zdecydować się na uprawianie lekkiego, a nie wyczynowego sportu. Wskazane są zwłaszcza spacery, pływanie, marsze.
Menu nie tylko na chore stawy
Nie bez znaczenia jest też odpowiednia dieta.
- Na śniadanie jem dużo warzyw. Ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata, pomidor, a do tego plaster szynki z indyka i kromka chleba ziarnistego to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia. Taki posiłek nie zakwasza organizmu. A jak wiadomo kwas w organizmie sprzyja powstawaniu chorób reumatycznych - opowiada Maja Błaszczyszyn, która opracowała dietę zapobiegającą powstawaniu reumatycznych schorzeń.
Pod określeniem reumatyzm kryje się blisko 200 różnych chorób. Ich wspólnym elementem jest zapalenie i ból stawów, nierzadko także kości i mięśni. Często schorzeniom reumatycznym towarzyszą też dolegliwości ze strony nerek, serca, płuc, oczu i skóry.
- Choroby reumatyczne mogą mieć podłoże dziedziczne - wyjaśnia dr Marek Leszek Krześniak. - Zdarza się, że choroba pojawia się po przebytej, niedoleczonej infekcji gardła czy dróg moczowych. Mogą jej sprzyjać stresy, zmiany hormonalne, nagłe zmiany klimatu, szoki termiczne. Znaczenie mają też urazy stawów. Chorobom stawów sprzyja dieta bogata w kwas moczowy, którego duże ilości znajdują się w tłustych mięsach, konserwach, ale też w szczawiu, rabarbarze, szpinaku i roślinach strączkowych.
Jak powstrzymać reumatyzm
Nie każdemu schorzeniu na tle reumatycznym da się zapobiec, ale stosując się do kilku prostych zasad, można opóźnić albo złagodzić objawy. I tak:
- ogranicz jedzenie mięsa, zrezygnuj z tłustej wieprzowiny, podrobów, wywarów mięsnych. Mięso gotuj w dużej ilości wody, żeby wypłukać z niego szkodliwe puryny;
- unikaj konserw i żywności przetworzonej;
- pij dużo wody mineralnej, bo w ten właśnie sposób pomożesz nerkom pozbyć się nadmiaru kwasu moczowego;
- ogranicz używki, zwłaszcza kawę oraz mocną czarną herbatę;
- jedz dużo warzyw i owoców (poza szczawiem, szpinakiem, rabarbarem oraz jarzynami strączkowymi);
- rano zarezerwuj sobie czas na rozruszanie się;
- unikaj długotrwałych jednostronnych pozycji ciała, a także jednostajnego ruchu;
- unikaj wysiłków ponad swoje siły, gwałtownych ruchów, dźwigania.
A przede wszystkim - przełam się i swoje lenistwo i wstań z fotela.