Jak wyczyścić piekarnik z przypalonego tłuszczu?
Czyszczenie piekarnika to czynność, która powinno wykonywać się regularnie. W przeciwnym razie przypalony tłuszcz i resztki jedzenia osiądą we wnętrzu urządzenia na dobre. Wtedy wyczyszczenie piekarnika będzie prawdziwą męką. Nowoczesne urządzenia są wyposażone w specjalne funkcje samoczyszczenia. Najczęściej są to funkcje parowe, pyroliza, wkłady katalityczne i powłoki absorbujące. Jednak warto mieć na uwadze fakt, że mało prawdopodobne, aby w ten sposób dokładnie usunąć zaschnięty brud z wnętrza urządzenia. Czym wyczyścić piekarnik z przypalonego tłuszczu? Można stosować silne detergenty, jednak należy pamiętać, aby potem dokładnie usunąć resztki preparatu i wypłukać go wodą. Istnieją także domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika. Jednym z nich jest pasta z sody oczyszczonej, którą nakładamy na zabrudzenia, a potem szorujemy gąbką. Można także stosować ocet, który doskonale poradzi sobie z przypalonym tłuszczem w piekarniku.
Domowy sposób na wyczyszczenie piekarnika bez szorowania
Nawet jeśli twój piekarnik nie posiada funkcji czyszczenia, możesz zadziałać na brudne wnętrze samodzielnie. Potrzebujesz dwóch składników: wody i octu. W pierwszej kolejności opróżnij wnętrze i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zagotuj wodę z octem w proporcji 1:1 w garnku i przelej do naczynia żaroodpornego. Wstaw je do piekarnika i wyłącz grzanie. Pozostaw naczynie z octem w urządzeniu na około 30 minut, aby mieszanka rozmiękczyła brud i rozpuściła tłuszcz. Po tym czasie wyjmij miskę i miękką gąbką nasączoną octem przetrzyj wnętrze piekarnika. Na koniec wytrzyj cały środek ściereczką zanurzoną w wodzie.