Teoretycznie w ogóle nie powinniśmy sięgać po używki. Ale jeśli chcemy żyć długo i szczęśliwie to pisarz Dan Buettner autor książki "Niebieskie strefy", który badał społeczności dożywające sędziwego wieku, potwierdza że niewielka ilość alkoholu wydłuża życie. Pisarz przekonuje, że jedna lampka czerwonego wina dziennie może podziałać tylko na naszą korzyść. Odrobina alkoholu korzystnie wpływa na serce, pomaga się zrelaksować się i odprężyć.
Wino jest kluczem do długiego życia
105-letnia Eileen Ash z Anglii uważała, że swój wiek zawdzięcza dwom kieliszkom wina wypijanym każdego dnia. Z resztą zalety wina czerwonego doceniają nie tylko jego amatorzy , ale także naukowcy. Dobroczynne działanie czerwonego wina to dlatego,że zawiera sporo antyoksydantów, czyli chroni przed starzeniem. Flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami, a także wzmacniają odporność, zawarty w winie potas reguluje ciśnienie krwi,wino jak każdy alkohol rozszerza naczynia,dzięki garbnikom sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Najwięcej dobroczynnych składników znajduje się w skórce winogron, a ta jest usuwana przed produkcją białego wina. Polifenole to naturalne antyoksydanty, które hamują rozwój wolnych rodników i mają bardzo pozytywny wpływ na kondycję organizmu. Spowalniają one procesy starzenia komórek, zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, a w efekcie poprawiają wydolność i samopoczucie. Polifenole wchodzą w skład między innymi winogron, z których wytwarza się wino. Z tego względu już wiele lat temu naukowcy zaczęli badać wpływ tego aromatycznego alkoholu na ludzki organizm.
Wpływ wina na mózg
Wypicie dużej ilości alkoholu lub jego częste nadużywanie niszczy strukturę mózgu, zaburza funkcjonowanie układu nerwowego i powoduje trwałe upośledzenie funkcji poznawczych. Natomiast regularne, ale umiarkowane picie wina w niewielkich ilościach może wręcz pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu. U osób w podeszłym wieku, które włączały ten trunek do swojej diety, stwierdzono znacznie większą objętość całkowitą mózgu, niż u tych, którzy sięgali po piwo bądź nie pili alkoholu. Zgodnie z wynikami badań spożywanie wina może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera, demencji oraz pogorszenia pamięci.
Wpływ wina na serce
Jak dowodzą naukowcy pozytywny wpływ wina na pracę układu sercowo-naczyniowego to jedna z najczęściej wymienianych korzyści spożywania tego trunku. Jest to związane z obecnością polifenoli hamujących rozwój wolnych rodników. Dzięki temu spada ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby nowotworowe. Co więcej, antyoksydanty zmniejszają agregację płytek krwi, tym samym ograniczają jej nadmierną krzepliwość. Oznacza to, że krew staje się rzadsza i łatwiejsza do przetoczenia przed serce. Dostrzeżono także pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu.
Sposoby na długowieczność
Jeśli pijemy czerwone wino dla zdrowia, to zawsze wybierajmy dobre jakościowo wino. Pijmy nie więcej niż lampkę czerwonego wina. Jakub Kuroń przestrzega przed winami podejrzanie tanimi – Chianti za 10 złotych. W sklepach specjalistycznych możesz liczyć na doradztwo i pomoc w wyborze odpowiedniej butelki. Pamiętaj tylko, by wcześniej założyć sobie budżet, który chcesz przeznaczyć na zakupy.