Młoda kapusta na ciepło - 15 przepisów na dania z młodej kapusty

i

Autor: Shutterstock Sposoby na jesienią chandrę. Przyda się ... kapusta

Sposoby na jesienią chandrę. Przyda się ... kapusta

2021-10-18 12:21

Kiszona kapusta przynosi wiele pozytywnych efektów dla naszego organizmu. Zawiera ona ogromne ilości minerałów i witamin. Przyczynia się też do ich lepszego przyswajania. To kapusta może stać się lekiem, na Twoje jesienne dolegliwości! Sprawdź, jak spożywanie kapusty kiszonej wpływa na Twoją odporność.

Podczas fermentacji kiszonej kapusty, powstają warunki sprzyjające rozwojowi probiotyków. Charakteryzują się one ogromnymi korzyściami zdrowotnymi oraz czynią żywność łatwiej strawną. Znaczy to, że probiotyki zwiększają zdolność jelit do wchłaniania minerałów i witamin.

Kapusta kiszona a układ odpornościowy

Kiszona kapusta pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowych jelit. To z kolei skutkuje zwiększeniem produkcji naturalnych przeciwciał oraz zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii.

Spożywanie kapusty

Regularne spożywanie kapusty kiszonej, zmiesza ryzyko infekcji. Przy jesiennych dolegliwościach, kapusta może się zatem stać odpowiednim dla nas lekiem. Dzięki niej szybciej możesz pozbyć się objawów przeziębienia, ze względu na duża ilość witaminy C.

W czasie, gdy narażeni jesteśmy na jesienną chandrę, warto pamiętać o bogactwie tego tradycyjnego polskiego dania. Kiszona kapusta zdaje się być idealną potrawą do spożywania w jesiennym okresie. Jest nie tylko smaczna, ale również dba o naszą odporność i zdrowie.

Sonda
Jesień 2022 - czy lubisz tę porę roku?
Jesienne porządki nad siedleckim zalewem

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki