Podczas fermentacji kiszonej kapusty, powstają warunki sprzyjające rozwojowi probiotyków. Charakteryzują się one ogromnymi korzyściami zdrowotnymi oraz czynią żywność łatwiej strawną. Znaczy to, że probiotyki zwiększają zdolność jelit do wchłaniania minerałów i witamin.
Kapusta kiszona a układ odpornościowy
Kiszona kapusta pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowych jelit. To z kolei skutkuje zwiększeniem produkcji naturalnych przeciwciał oraz zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii.
Spożywanie kapusty
Regularne spożywanie kapusty kiszonej, zmiesza ryzyko infekcji. Przy jesiennych dolegliwościach, kapusta może się zatem stać odpowiednim dla nas lekiem. Dzięki niej szybciej możesz pozbyć się objawów przeziębienia, ze względu na duża ilość witaminy C.
W czasie, gdy narażeni jesteśmy na jesienną chandrę, warto pamiętać o bogactwie tego tradycyjnego polskiego dania. Kiszona kapusta zdaje się być idealną potrawą do spożywania w jesiennym okresie. Jest nie tylko smaczna, ale również dba o naszą odporność i zdrowie.