Rozpoczynamy sezon na polską borówkę! Aż do września potrwa szczyt zbiorów borówki amerykańskiej i innych owoców jagodowych w Polsce. W tym okresie Lidl Polska promuje jedzenie tej niezwykle smacznej i pełnej witamin naturalnej przekąski, a także zapewnia jej dostępność, świeżość i wysoką jakość.
W okresie wiosenno-letnim sieć Lidl Polska koncentruje się na sprzedaży owoców sezonowych pochodzących z polskich upraw, zapewniając swoim klientom zdrowie „na talerzu”. Nie jest tajemnicą, że warzywa i owoce – szczególnie te miękkie – pochodzące z krajowych gospodarstw mają doskonały smak i wiele witamin. Dlatego właśnie w czasie, kiedy polskie sady są pełne dobrodziejstw, sieć promuje spożywanie rodzimych artykułów rolniczych, m.in. polskiej borówki amerykańskiej. W tych małych, soczystych owocach kryją się niezwykle cenne minerały: fosfor, potas, mangan, a także witaminy K, C i polifenole. Borówka, postrzegana jako wizytówka owoców jagodowych, podbija plebiscyty najzdrowszych owoców. Jest powszechnie opisywana jako superfood, synonim zdrowego odżywiania i jest ulubionym owocem dietetyków.
Zobacz także: Tak perfumują pościel w luksusowych hotelach. Znajoma z firmy sprzątającej zdradziła mi przepis na naturalny odświeżacz
– Popularność borówki amerykańskiej stale wzrasta. Klienci doceniają jej szerokie zastosowanie, ale także walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. W Polsce mamy idealne warunki, aby hodować borówkę amerykańską, dlatego nasze krajowe zbiory cechują się wysoką jakością i doskonałym smakiem. Polskie owoce jagodowe są doceniane również za granicą. Polska jest potentatem europejskim w produkcji owoców jagodowych. Eksport borówki przekroczył aż 20 tys. ton. Największym rynkiem eksportowym Polski pozostają Niemcy, następnie Wielka Brytania, Holandia i Szwecja – mówi Hubert Woźniak, wiceprezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie i prezes Organizacji Producentów Rajpol.