kobieta, jedzenie, dieta, jabłko,

i

Autor: East News

Substancje rakotwórcze są wszędzie. Sprawdź, czego unikać

2017-11-27 14:36

Niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia substancje są obecne dosłownie wszędzie. Zaczynając od powietrza, którym oddychamy, poprzez materiały, z których wybudowane są niektóre budynki (chodzi głównie o azbest), aż po jedzenie. W świetle prawa żywieniowego, substancji rakotwórczych w produktach spożywczych być nie powinno, ale niestety są. Których produktów powinniśmy unikać?

Niestety jak zdradza w rozmowie z RMF FM, profesor Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, w żywności znajdują się substancje takie jak: akryloamidy, azotyny i azotany, które w nagromadzeniu mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. -  Te niedobre substancje znajdujemy choćby w smażonych plackach, chipsach czy paluszkach. To te produkty, które powstają ze skrobi, są wypiekane pod wpływem wysokiej temperatury i z reguły wtedy takie substancje się tworzą - wyjaśnia w RMF FM profesor Halina Weker. Nie sposób nie wspomnieć też o warzywach i owocach, które zawierają pestycydy, ołów czy kadm. Jak uniknąć trującej, rakotwórczej żywności? -  Im dłuższa jest lista wszystkich składników, zwłaszcza substancji dodatkowych, tym większy niepokój powinno to budzić. Do substancji dodatkowych zaliczamy konserwanty, emulgatory, przeciwutleniacze - mówi profesor.

Zobacz: Czy możesz zostać PSYCHOPATKĄ? Zdradzi to kawa, którą pijesz

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają