Niestety jak zdradza w rozmowie z RMF FM, profesor Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, w żywności znajdują się substancje takie jak: akryloamidy, azotyny i azotany, które w nagromadzeniu mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. - Te niedobre substancje znajdujemy choćby w smażonych plackach, chipsach czy paluszkach. To te produkty, które powstają ze skrobi, są wypiekane pod wpływem wysokiej temperatury i z reguły wtedy takie substancje się tworzą - wyjaśnia w RMF FM profesor Halina Weker. Nie sposób nie wspomnieć też o warzywach i owocach, które zawierają pestycydy, ołów czy kadm. Jak uniknąć trującej, rakotwórczej żywności? - Im dłuższa jest lista wszystkich składników, zwłaszcza substancji dodatkowych, tym większy niepokój powinno to budzić. Do substancji dodatkowych zaliczamy konserwanty, emulgatory, przeciwutleniacze - mówi profesor.
Zobacz: Czy możesz zostać PSYCHOPATKĄ? Zdradzi to kawa, którą pijesz