Super Eko: Kremowe lody czy sorbety? Co wybrać?

2014-06-25 4:00

Gdy z nieba leje się żar, sięgamy po lody. To świetny sposób na ochłodzenie organizmu, ale czy na pewno zdrowy?

Lody wymyślili Chińczycy 4000 lat temu, mieszając śnieg lub rozkruszony lód z miodem i owocami. Do Europy przywiózł je ponoć Marco Polo. Dziś w lodach możemy przebierać. Kremowe, mleczne, jogurtowe, wodne i sorbety - tylko na które się zdecydować.

Mleczna pułapka

Mieszanina używana do produkcji lodów to mleko lub proszek mleczny, śmietana, jajka i cukier. W niektórych gatunkach śmietana i jajka zastępowane są olejem roślinnym. W skład lodów wchodzą też dodatki w postaci emulgatorów, stabilizatorów i barwników. Smak wzbogacają zaś bakalie, kakao, karmel, czekolada czy polewy smakowe.

Zobacz: Słodycze na zdrowie

W porównaniu z innymi słodyczami lody nie są zbyt kaloryczne. Nie zawierają przecież tyle tłuszczu co np. drożdżówki, wafelki czy czekolada. Pułapką są zaś dodatki. Bita śmietana, słodkie syropy, bakalie znacznie zwiększają ich wartość energetyczną. Może więc być tak, że kaloryczność kilku gałek lodów jest równa energii, jaką spożywamy z głównym posiłkiem.

Sorbet pewniejszy

Dużo mniej kaloryczne są sorbety. W ich składzie znajdziemy wodę, owoce, syropy glukozowe i owocowe, cukier i dodatki smakowe. W dostępnych na rynku sorbetach owoce czy soki stanowią tylko kilkanaście procent składu. Duża ilość substancji wzmacniających smak i kolor oraz konserwantów zmniejsza ich walory zdrowotne.

Z tych powodów warto sorbety robić samemu w domu. W jaki sposób? Wystarczy zmiksować owoce, dodać cukier i wodę. Aby polepszyć smak, można doprawić sorbet sokiem z cytryny i likierem. Potem masę należy wstawić do zamrażalnika i w czasie mrożenia kilka razy przemieszać. Sorbet należy wyjąć z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem i jeszcze raz zmiksować.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają