Fasolki bobu zawierają dużą ilość białka, węglowodanów i niewielką ilość tłuszczu. Dostarczają też solidną dawkę błonnika. Bób obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie, wspomaga i skraca procesy trawienne, pomaga w leczeniu anemii. Wpływa na zwiększenie tempa przemiany materii, co jest szczególnie istotne dla osób chcących obniżyć masę ciała.
Zalecany jest sportowcom, gdyż zwiększa siłą i masę mięśniową ze względu na dużą zawartość białka. Natomiast nie powinny go spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ bób powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Ma też niestety wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni uważać na niego cukrzycy.
Chrupiące placuszki z bobu Składniki
*40 dag bobu
*1 cebula
*2 jajka
*1 szklanka bułki tartej
*1 łyżka masła
*mąka do panierowania
*1/2 pęczka koperku
*olej do smażenia
*łyżka soku z cytryny
*sól
*pieprz
Sposób przygotowania:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.
Zupa wiosenna Składniki
*50 dag bobu
*5 szklanek bulionu
*25 dag ziemniaków
*mała pietruszka
*kawałek selera
*szklanka jogurtu
*3-4 gałązki cząbru
*łyżka masła
*pieprz
*sól
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, bób i zalać gorącym bulionem. Dodać cząber, łyżkę masła i ugotować. Miękkie warzywa zmiksować, dodać sól, pieprz i zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem, podawać z grzankami.
Zielona Pasta z fetą Składniki
*40 dag bobu
*opakowanie serka feta
*1 cebula
*1 łyżka masła
*sól
*pieprz
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Czytaj: GDZIE można GRILLOWAĆ w mieście? Czy można grillować na balkonie, w parku, w lesie?