Ich spożywanie może zapobiegać takim schorzeniom jak nowotwory, choroby krążenia czy cukrzyca. Mogą to być owoce, warzywa, zioła (także w formie sproszkowanej), napoje czy soki. Najbardziej znanymi są jagody goji, nasiona acai, zielony jęczmień, komosa ryżowa i amarantus. Lista produktów jest długa, pochodzą z różnych części świata Ale mamy też polskie odpowiedniki: dynię, buraki, jarmuż, siemię lniane, miód, żurawinę, cebulę, czosnek czy żurawinę.
Będzie czym SZCZEPIĆ. Osiem różnych szczepionek dla państw unijnych
Możemy do polskich superfoods zaliczyć też sok z brzozy, czarnuszkę, pokrzywę, mniszek lekarski, zieloną pietruszkę, kiszonki. Produkty te zawierają wyjątkowe składniki odżywcze, są łatwo dostępne i tanie, a ich włączenie do diety pozytywnie wpłynie na stan zdrowia. Nie musimy przepłacać za jagody goji czy wodę kokosową.