dieta oxy

i

Autor: Shutterstock

Zimowe witaminy

Suplementacja zimą. Jakie witaminy i minerały warto suplementować o tej porze roku?

2022-12-01 12:15

Czy możemy ustrzec się infekcji? W autobusie, pociągu, w sklepie ciągle ktoś kicha, smarcze lub kaszle. Kontaktu z bakteriami i wirusami nie ustrzeżemy się, ale możemy wzmacniać odporność. Nasz układ odpornościowy do właściwego funkcjonowania zimą potrzebuje witamin i minerałów w diecie.

Nasz układ odpornościowy do właściwego funkcjonowania potrzebuje  dobrze zbilansowanej diety, tak aby otrzymywać codziennie jak najwięcej dobroczynnych składników. Do najważniejszych składników wpływających na odporność zaliczamy witaminy C, D i beta karoten.

Witaminy i suplementy

Witaminę C znajdziemy warzywach i owocach – najwięcej w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, szpinaku, kalafiorze, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach, porzeczkach czerwonych (produkty wymienione w kolejności od najbogatszych źródeł). Wiele badań dowodzi skuteczności witaminy D3 w regulacji układu odpornościowego poprzez wpływ na komórki układu immunologicznego. Najwięcej witaminy D produkujemy w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W okresie zimowym musimy dostarczać witaminę D3 z produktami żywnościowym lub suplementami. Najwięcej witaminy D3 znajdziesz w tłustych rybach morskich, tranie, żółtku jaja, wątróbce. Betakaroten znajdziesz w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, morelach, melonach i brzoskwiniach.

Kwasy tłuszczowe

Tłuste ryby morskie są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, kolejny składnik wspierający odporność. Kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy chroniąc przed infekcjami. Do wzmocnienia odporności przydatne są warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają związki siarkowe (to one nadają charakterystyczny smak), witaminy C, A, E, siarkę, selen, magnez, żelazo. Czosnek i cebula działają silnie bakterio i grzybobójczo. Bardzo ważnym produktem wpływającym na odporność są kiszonki i fermentowane produkty mleczne, które wspierają dobroczynne bakterie jelitowe, a te wpływają na odporność.

Kurkuma na odporność

Cenne minerały  są to między innymi fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź, selen. Orzechy mają wysoką dawkę minerałów i, na przykład, tylko jeden orzech brazylijski zapewnia aż 174 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na selen, a około 28 gramów pestek dyni to 40 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Z ciekawych produktów, które mogą nam pomóc dbać o odporność możemy jeszcze wymienić kurkuminę (kurkumę), imbir, miód naturalny, jeżówkę, czarny bez, pokrzywę oraz czystek.

Auto kobiety stoi w poprzek drogi. Nic nie można zrobić?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki