Magda Gessler poleca: Łamańce z makiem
Składniki:
- 0,5 kg maku;
- 1 l mleka;
- laska wanilii;
- 200 g rodzynek;
- 50 g rumu;
- szkl. czarnej herbaty;
- kieliszek amaretto i zapach migdałowy;
- kubek smażonej skórki pomarańcz.;
- 200 g orzechów wł.;
- 200 g migdałów;
- skórka 4 cytryn;
- kogel-mogel z 6 żółtek;
- szkl. cukru;
- 6 białek ubitych z solą;
- kostka masła;
- szkl. miodu.
Ciasto: 300 g mąki; 200 g masła; 100 g cukru pudru; jajko; sól; skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Masa: Do wrzącego mleka wsypać mak, dodać wanilię, rodzynki wrzucić do wrzącej herbaty z rumem. Wylać mak na sito. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak. Dodać bakalie, skórki i miód. Rodzynki odsączać. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć. Do ostygłego maku dodać kogel-mogel i mieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do masy makowej.
Zobacz: Tanie święta 2013. Jak przygotować wieczerzę za 110 zł
Ciasto: Z posiekanych składników ciasta zrobić kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Cienko rozwałkować, nakłuwać i piec w 180 st. ok. 30 min, potem ostygły placek pokruszyć i wlać masę makową. Zostawić do następnego dnia.
Składniki:
- 5 kg obranych i pokrojonych buraków;
- 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków;
- 3 liście laurowe;
- ziele ang.;
- goździki;
- 10 ziaren pieprzu;
- kminek;
- 4 pory z liśćmi;
- 10 cebul;
- ocet dębowy;
- obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety;
- 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.
Sposób przygotowania:
Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.
Składniki:
- 1 kg fileta z dorsza
- 2 kg pomidorów
- 1 kg pieczonej papryki czerwonej
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg selera
- 1 kg cebuli
- 1 kg cytryny
- wino białe niesłodkie
- cukinia
- bakłażan
- mąka do panierowania ryby
- sól, pieprz, kumin, kolendra
Jak przygotować:
Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę, gdy ona zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.
Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.
Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.