Świąteczne przepisy Magdy Gessler - ryba po grecku, barszcz wigilijny, łamańce z makiem

2013-12-24 10:21

Święta już za pasem, a wy wciąż nie macie przygotowanych potraw? Nic straconego - zobaczcie przepisy Magdy Gessler na świąteczne potrawy! Może zainspirują was do rozpoczęcia gotowania na święta?

Magda Gessler poleca: Łamańce z makiem

Składniki:

  • 0,5 kg maku;
  • 1 l mleka;
  • laska wanilii;
  • 200 g rodzynek;
  • 50 g rumu;
  • szkl. czarnej herbaty;
  • kieliszek amaretto i zapach migdałowy;
  • kubek smażonej skórki pomarańcz.;
  • 200 g orzechów wł.;
  • 200 g migdałów;
  • skórka 4 cytryn;
  • kogel-mogel z 6 żółtek;
  • szkl. cukru;
  • 6 białek ubitych z solą;
  • kostka masła;
  • szkl. miodu.

Ciasto: 300 g mąki; 200 g masła; 100 g cukru pudru; jajko; sól; skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:
Masa: Do wrzącego mleka wsypać mak, dodać wanilię, rodzynki wrzucić do wrzącej herbaty z rumem. Wylać mak na sito. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak. Dodać bakalie, skórki i miód. Rodzynki odsączać. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć. Do ostygłego maku dodać kogel-mogel i mieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do masy makowej.

Zobacz: Tanie święta 2013. Jak przygotować wieczerzę za 110 zł

Ciasto: Z posiekanych składników ciasta zrobić kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Cienko rozwałkować, nakłuwać i piec w 180 st. ok. 30 min, potem ostygły placek pokruszyć i wlać masę makową. Zostawić do następnego dnia.

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 5 kg obranych i pokrojonych buraków;
  • 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków;
  • 3 liście laurowe;
  • ziele ang.;
  • goździki;
  • 10 ziaren pieprzu;
  • kminek;
  • 4 pory z liśćmi;
  • 10 cebul;
  • ocet dębowy;
  • obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety;
  • 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.

Sposób przygotowania:
Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg pieczonej papryki czerwonej
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cytryny
  • wino białe niesłodkie
  • cukinia
  • bakłażan
  • mąka do panierowania ryby
  • sól, pieprz, kumin, kolendra

Jak przygotować:
Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę, gdy ona zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.

Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.

Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki