ProVeg

i

Autor: materiały prasowe ProVeg

Świąteczne słodycze z warzyw? To rewelacyjna alternatywa

2021-12-21 14:11

Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!

Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.

- Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali o 677 tys. kg CO2 mniej!

Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.

Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

1 szklanka pomidorów krojonych z puszki1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki orkiszowej100 g gorzkiej czekolady1 banan4 łyżki powideł śliwkowych½ szklanki oleju słonecznikowego½ szklanki cukru trzcinowego1 łyżka przyprawy do pierników2 łyżki kakao2 łyżki oleju kokosowego½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli 30 g orzechów laskowychSposób przygotowania:

Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy. Mieszamy ze sobą mokre składniki i dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je posiekanymi orzechami laskowymi.

Czekoladowe ciasto korzenne

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

4 dojrzałe banany2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatałowej100 g mąki migdałowej 50 g mąki gryczanej 2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej 80 ml napoju migdałowego 80 ml oleju słonecznikowego 1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Czekoladę zmiksuj w naczyniu miksującym. Dodaj banany i jabłka bez skórki. Wlej napój migdałowy i wymieszaj. Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość zmiksuj. Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.Piecz przez ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także: Kosmetyczne pomysły na prezenty na ostatnią chwilę. Hity z najpopularniejszych sklepów

Dyniowe przysmaki z pomarańczą

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

150 g migdałów150 g fig suszonych 80 g płatków owsianych1 pomarańcza½ łyżeczki cynamonu2 goździki Masa:

400 g orzechów z nerkowca 1 puszka napoju kokosowego200 g dyni45 gramów ksylitolu 125 g oleju kokosowego1 pomarańcza1 cytryna 4 łyżki likieru Cointreau 2 łyżeczki cynamonu1 laska waniliiWykończenie:

200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym 100 g nasion chia

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę. Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki. Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii. Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.Podawaj schłodzone

ProVeg

i

Autor: materiały prasowe ProVeg
Największa w Polsce szopka z czekolady, piernika i marcepanu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki