Knorr

i

Autor: Materiały prasowe Knorr

Świąteczne tradycje pachnące korzennymi przyprawami

Co roku ubieramy choinkę, razem z najmłodszymi członkami rodziny wypatrujemy pierwszej gwiazdki oraz gromadzimy się wspólnie przy świątecznym stole. Dzięki tym zwyczajom możemy poczuć prawdziwą, świąteczną magię i spędzić ten wyjątkowy czas w niepowtarzalnej atmosferze. Jakie są najpiękniejsze tradycje, które możecie kultywować ze swoimi bliskimi? Co one oznaczają? W artykule zebraliśmy inspiracje na świąteczny czas. Zapraszamy!

Świąteczna choinka z prezentami

Zwyczaj ubierania choinki jest znany od XVI wieku! Zgodnie z tradycją należy dekorować drzewko 24 grudnia, gdy cała rodzina, również ta z daleka, jest już w domu. Można jednak ubrać choinkę zdecydowanie wcześniej i cieszyć się pięknymi dekoracjami prze dłuższy czas. Pod świątecznym drzewkiem nie może zabraknąć prezentów, o które zadba… No właśnie, kto? Mieszkańcy Małopolski wyczekują Aniołka, natomiast w Wielkopolsce spotkamy Gwiazdora. W pozostałych częściach Polski prezenty podrzuca Mikołaj lub Gwiazdka. A Wy na kogo czekacie?

Wspólne kolędowanie

Przy świątecznym biesiadowaniu nie może zabraknąć tradycyjnych kolęd, których słowa znamy już od najmłodszych lat. To bardzo stara tradycja. Czy wiedzieliście, że jedna z najpopularniejszych kolęd, Cicha Noc, powstała w 1818 roku w niewielkim, alpejskim miasteczku? Sam termin kolędowanie odnosi się do śpiewania bożonarodzeniowych pieśni, ale również ma związek z obrzędem ludowym, podczas którego kolędnicy odwiedzali domy. W zamian za wykonanie świątecznych utworów otrzymywali oni pieniądze lub jedzenie. Gospodarze często zapraszali kolędników do domu i wspólnego biesiadowania. Ta tradycja trwa do dziś.

Zobacz także: Magiczny pomysł na zapach lasu w domu. Zrób domowy płyn do podłóg lub szafek z gałązek choinki. Będzie higienicznie czysto i z obłędnym aromatem

Pierwsza gwiazdka na niebie

Tradycyjnie podczas wigilii czekamy na pierwszą gwiazdkę. Dzieci wiedzą, że to sygnał do odpakowania prezentów. Starsi celebrują ten moment chwilą zadumy i radości związanymi z tradycją pojawienia się na niebie Gwiazdy Betlejemskiej, zwiastującej narodziny Dzieciątka Jezus.

Północ to czas na pasterkę, czyli uroczystą mszę w nocy z 24 na 25 grudnia. Według tradycji ten obrzęd ma upamiętnić przybycie pasterzy do Betlejem, którzy chcieli złożyć hołd Jezusowi. Pasterka rozpoczyna obchody Bożego Narodzenia i nie może na niej zabraknąć szopki oraz pięknych kolęd.

Świąteczne potrawy

Bożonarodzeniowe zwyczaje pachną cynamonem i innymi korzennymi przyprawami oraz pysznymi potrawami. Sprawdźcie nasze propozycje na przygotowanie świątecznych specjałów.

Aromatyczny barszcz czerwony to niezbędny element wigilijnego menu. Możecie podawać go z uszkami lub grochem. W każdej wersji smakuje doskonale! Mak pojawia się w różnych potrawach podczas wieczerzy wigilijnej. My nie możemy oprzeć się znakomitym pierogom z makiem oraz pysznej, słodkiej kutii. Wszystkim życzymy pełnych tradycji i aromatycznych potraw Świąt Bożego Narodzenia!

Barszcz czerwony

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 opakowanie Barszczu Czerwonego Ulubione Smaki Knorr
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ½ kwaśnego jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu
  • Kawałek korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój je w kostkę i zalej 3 litrami wody.
  • Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.
  • Gotuj barszcz około 1½ godziny, a następnie odcedź.
  • Klarowny barszcz zagotuj, dodaj Barszcz czerwony Knorr, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.
  • Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem.

Pierogi z makiem

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki prażonych migdałów
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • Ciepła woda
  • 1 jajko
  • 2 żółtka z jaj kurzych

Sposób przygotowania:

  • Wypłucz mak, a następnie zalej go wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
  • Usuń laskę wanilii i zmiel dwukrotnie mak. Dodaj posiekane migdały i miód, a następnie starannie wymieszaj masę.
  • Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
  • Wlej powoli ciepłą wodę, a następnie zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
  • Rozwałkuj cienko ciasto i zacznij wykrawać krążki za pomocą szklanki.
  • Na środek każdego nakładaj porcję nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
  • W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Kutia

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 200 g pszenicy
  • 300 g maku
  • 200 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 10 suszonych śliwek lub moreli
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
  • 10 g suszonych fig

Sposób przygotowania:

  • Wypłucz pszenicę i pozostaw na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odsącz i ostudź.
  • Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 h. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  • Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  • Połącz wszystkie składniki, dopraw sokiem z cytryny i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  • Upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy, fig lub jabłka.
Knorr

i

Autor: Materiały prasowe Knorr
Festiwal Czekolady w Rzeszowie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki