Świąteczny pojedynek na przepisy!

2013-12-18 3:00

Najlepsi polscy kucharze prezentują swoje propozycje na Wigilię.

Ewa Wachowicz producentka programów kulinarnych

Kapusta z grzybami
Składniki
* 1 kg kapusty kiszonej
* 100 g suszonych grzybów
* 3 liście laurowe
* 1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc. Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut. Jeśli nie mamy szybkowaru, gotować tak długo, aż kapusta zmięknie.

Fasola ze śliwkami
Składniki
* 30 dag kolorowej suchej fasolki
* 20 dag suszonych śliwek
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* sól

Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować. Dosolić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje). Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek. Wlać do potrawy.

Jakub Kuroń kucharz telewizyjny

Śledź w trzech sosach
Składniki
* 1,5 kg filetów solonych
* 500 ml mleka
Pierwszy sos - majonezowy
* 2 żółtka
* 250 ml oleju
* 2 łyżki musztardy
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* cukier
* sól
* pieprz
Drugi sos - śmietankowy
* 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
* 150 g posiekanej cebuli
* 2 kwaśne jabłka - ew. 2 kiszone ogórki
Trzeci sos - musztardowy
* pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
* 150 g posiekanej cebuli
* 2 łyżki musztardy
* 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania
Filety moczymy przez 6-12 godzin, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos - majonezowy. Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Drugi sos - śmietankowy. Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami. Trzeci sos - musztardowy. Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. z ziemniakami. Ziemniaki w łupinach wkładamy do żaroodpornego naczynia pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Śledzie w sosie śmietankowym i musztardowym posypujemy siekanym jabłkiem i ogórkiem.

Łazanki z grzybami
Składniki
* 1 kg świeżych grzybów
* 500 g mąki
* 2 jajka
* 250 ml śmietany
* 2-3 cebule
* natka pietruszki
* 100 g masła
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania
Z jaj, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Grzyby dusimy razem z cebulą do miękkości, odparowujemy, przyprawiamy i mieszamy z łazankami. Przed zapiekaniem w piekarniku zalewamy potrawę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Grzegorz Łapanowski telewizyjny mistrz kuchni

Podkręcony barszcz - baza
Składniki:
* 6 średnich buraków
* 1 duża główka czosnku
* 3 kromki razowego żytniego chleba
* 1 średni strączek papryczki chili
* 2 cm korzenia imbiru
* 2 gwiazdki anyżu
* 10 goździków
* 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
* pół pęczka świeżej kolendry
* 2 łyżki soli
* 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania
Buraki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry i wrzuć do 3-litrowego słoja. Główkę czosnku podziel na ząbki (nie obieraj), papryczkę chili przekrój wzdłuż, dorzuć do buraków. Imbir posiekaj w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami dorzuć do słoja. Włóż pół pęczka świeżej kolendry. Na wierzchu ułóż kromki razowego chleba. Cukier i sól wymieszaj z 3 litrami przegotowanej chłodnej wody i zalej nią zawartość słoja. Przykryj go lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także "drugie tłoczenie" i zalać bazę ponownie. Będzie prawie tak samo pysznie.

Karp z pieca
Składniki:
* 1 mały karp
* 1 chili
* 3 cm imbiru
* 1/3 pęczka kolendry
* sok i skórka starta z 1 limonki
* 1 kłącze trawy cytrynowej
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 6 łyżek oleju
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania
Karpia natnij w poprzek głęboko, co 3 cm, aż do kręgosłupa. Chili, kolendrę i trawę cytrynową bardzo drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Składniki wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, sosem sojowym i olejem. Dopraw solą i pieprzem. Marynatę wetrzyj w rybę. Połóż karpia na wyłożonej pergaminem blasze i piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku niecałe pół godziny. Podawaj w całości na ogrzanym półmisku.

Anna Starmach jurorka programu "MasterChef"

Tarta makowa
Składniki:
* ciasto
* 300 g mąki
* 150 g masła
* 1 żółtko
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* szczypta soli masa
* 250 g mielonego maku
* 1 szklanka mleka
* garść orzechów włoskich
* garść rodzynek
* garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1 łyżka masła
* 3 łyżki miodu
* 100 g drobnego cukru
* 2 łyżki róży ucieranej z cukrem
* 2 żółtka
* 2 białka

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki. Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść masło, dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże - wymieszaj, podgrzewaj. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, a potem ubite białka. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na wysoką tartę, wyłóż masą makową, a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Sernik idealny
Składniki:
* 1 kg sera białego (tłustego)
* 0,5 kostki miękkiego masła (100 g)
* 30 dag cukru pudru
* 2 łyżki mąki
* 6 jajek
* cukier waniliowy z wanilią
* garść rodzynek
* garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
* szczypta soli

Kruchy spód:
* 1,5 szklanki pokruszonych ciasteczek maślanych
* 60 g roztopionego masła

Sposób przygotowania
Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nimi formę do sernika - przechowuj ją w lodówce. Przygotowanie masy sernika należy zacząć od dwukrotnego zmielenia sera (chyba że używasz sera już zmielonego). Następnie utrzyj masło na puszystą masę, dodaj do niej żółtka, ser, przesiany cukier puder, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, a na końcu rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Podczas dodawania poszczególnych składników cały czas mieszaj serową masę. Ubij białka na sztywną pianę. Weź połowę z nich i wymieszaj dokładnie z masą, następnie dodaj pozostałą część białek i tym razem mieszaj już bardzo delikatnie. Przelej masę do formy z ciasteczkowym spodem. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki