Spis treści
- Sekretny składnik naleśników. Dodaj go do ciasta, a naleśniki będą przepyszne
- Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą puszyste
- Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu nie będą przywierać podczas smażenia
- Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą idealnie delikatne i sprężyste
Sekretny składnik naleśników. Dodaj go do ciasta, a naleśniki będą przepyszne
Trwa sezon na letnie owoce. Warto jeść teraz truskawki i maliny, a czy jest coś pyszniejszego od naleśników z owocami? To rewelacyjna alternatywa dla mięsnych obiadów, idealny posiłek na lato. Ciasto na naleśniki jest banalnie proste i zna je prawie każdy, wystarczy porządnie zmieszać mąkę pszenną, odrobinę wody, szklankę mleka i jajko. Całość smażyć z obu stron i gotowe. Okazuje się jednak, że najlepsi kucharze mają swoje triki, by ciasto było idealnie gładkie, a naleśniki nie przywierały podczas smażenia.
Czytaj również: Ta kawa jest najzdrowsza. Polska badaczka rozwiała wątpliwości. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie
Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą puszyste
Mało osób wie ale, aby naleśniki były puszyste i przypominały nieco japońskie naleśniki to warto ubić białko. W ten sposób naleśniki zyskają objętości i puszystość i po usmażeniu będą przypominały delikatny suflet. Wystarczy dodać owoce, posypać cukrem pudrem i gotowe.
Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu nie będą przywierać podczas smażenia
Podczas przygotowywania ciasta na naleśniki warto dodać do niego 1/4 szklanki oleju. Najlepiej w tym celu sprawdzi się olej rzepakowy gdyż nie zmienić on smaku naleśników. Dzięki temu ciasto nie będzie suche i nie będzie przywierało podczas smażenia.
Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą idealnie delikatne i sprężyste
Mało znanym składnikiem dodawanym do ciasta naleśnikowego jest mąka ziemniaczana. Na jedną czubatą łyżkę mąki pszennej dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Naleśniki dzięki dodatkowi w postaci mąki ziemniaczane są dłużej elastyczne i nie robią się suche. Tego rodzaju ciasto idealnie sprawdzi się w krokietach lub zawijanych naleśnikach,