Sekretny składnik ciasta na naleśniki

i

Autor: Shutterstock

Sezon na naleśniki z owocami

Światowej sławy kucharz zdradził swój magiczny składnik, który odmieni smażenie naleśników. Dzięki temu naleśniki będą idealnie miękkie i nie będą przywierać podczas smażenia

2023-06-27 14:34

Jak przyrządzić naleśniki, by był idealnie gładkie, mięciutkie i nie przywierały podczas smażenia. Przepis na ciasto naleśnikowe zna prawie każdy, ale jak się okazuje najlepsi kucharze mają swoje sekretne składniki, które sprawiają, że naleśniki wychodzą im idealnie gładkie i puszyste. Sprawdź, co warto dodać na ciasta na naleśniki. Dzięki tym wskazówkom Twoje naleśniki będą jeszcze pyszniejsze.

Spis treści

  1. Sekretny składnik naleśników. Dodaj go do ciasta, a naleśniki będą przepyszne
  2. Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą puszyste
  3. Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu nie będą przywierać podczas smażenia
  4. Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą idealnie delikatne i sprężyste

Sekretny składnik naleśników. Dodaj go do ciasta, a naleśniki będą przepyszne

Trwa sezon na letnie owoce. Warto jeść teraz truskawki i maliny, a czy jest coś pyszniejszego od naleśników z owocami? To rewelacyjna alternatywa dla mięsnych obiadów, idealny posiłek na lato. Ciasto na naleśniki jest banalnie proste i zna je prawie każdy, wystarczy porządnie zmieszać mąkę pszenną, odrobinę wody, szklankę mleka i jajko. Całość smażyć z obu stron i gotowe. Okazuje się jednak, że najlepsi kucharze mają swoje triki, by ciasto było idealnie gładkie, a naleśniki nie przywierały podczas smażenia. 

Czytaj również: Ta kawa jest najzdrowsza. Polska badaczka rozwiała wątpliwości. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą puszyste

Mało osób wie ale, aby naleśniki były puszyste i przypominały nieco japońskie naleśniki to warto ubić białko. W ten sposób naleśniki zyskają objętości i puszystość i po usmażeniu będą przypominały delikatny suflet. Wystarczy dodać owoce, posypać cukrem pudrem i gotowe. 

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu nie będą przywierać podczas smażenia

Podczas przygotowywania ciasta na naleśniki warto dodać do niego 1/4 szklanki oleju. Najlepiej w tym celu sprawdzi się olej rzepakowy gdyż nie zmienić on smaku naleśników. Dzięki temu ciasto nie będzie suche i nie będzie przywierało podczas smażenia. 

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą idealnie delikatne i sprężyste

Mało znanym składnikiem dodawanym do ciasta naleśnikowego jest mąka ziemniaczana. Na jedną czubatą łyżkę mąki pszennej dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Naleśniki dzięki dodatkowi w postaci mąki ziemniaczane są dłużej elastyczne i nie robią się suche. Tego rodzaju ciasto idealnie sprawdzi się w krokietach lub zawijanych naleśnikach, 

Sonda
Jakie naleśniki lubisz najbardziej?
Jarmark Świętojański 2023 w Bydgoszczy

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki