KWAS BURACZANY - składniki
- 2 kg buraków obranych i poćwiartowanych
- 2 duże pietruszki obrane i pokrojone w talarki
- 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki
- 1 spory seler
- 5 kwaśnych jabłek poćwiartowanych i pozbawionych pestek
- duża główka czosnku
- 2 litry przegotowanej, letniej wody
- 2 łyżki "zupne" soli
- liście wiśni w sezonie
- kilka liści laurowych
BARSZCZ (porcja dla 2 osób)
- 50 dag buraków czerwonych
- duży pęczek włoszczyzny
- 1/4 szklanki wywaru z grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sok z 1 cytryny
- sól, cukier i pieprz do smaku
>>> Przepisy na dania wigilijne na SE.pl
KWAS BURACZANY - sposób przygotowania
Buraki, inne warzywa, jabłka i przyprawy zalewam przegotowaną wodą i odstawiam w ciepłe, ale ciemne miejsce na minimum trzy dni, chociaż kwas najlepszy jest po pięciu.
BARSZCZ - sposób przygotowania
Umyte buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w niedużej ilości wody. Oczyszczoną i umytą włoszczyznę zalewamy wrzątkiem i na małym ogniu gotujemy bulion warzywny. Dodajemy cebulę opieczoną na rumiano, ziele angielskie i liście laurowe.
Ostudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Gdy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie, dodajemy starte buraki, kwas buraczany, zmiażdżony czosnek, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku. Na końcu dolewamy wywar z grzybów. Można w tym celu wykorzystać wywar, który został nam z grzybów gotowanych do pierogów czy uszek.
Barszczu z burakami nie gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zestawiamy z ognia.
Dodajemy łyżkę oleju i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, by barszcz nabrał smaku i pięknej rubinowej barwy.
Przepis poleca: aktorka Krystyna Sienkiewicz