Święta Bożego Narodzenia. Przepis na karpia
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg karpia
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki
- 1 cytryna
- sól do smaku
Masło ziołowe:
- 1/4 kostki masła śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, estragonu
- sól
- biały pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- starty świeży imbir
- 2 łyżki startego żółtego sera
- kilka gałązek koperku i plasterki cytryny do dekoracji
Zobacz: Przepisy na dania wigilijne według Ewy Wachowicz
Etapy przygotowania:
Na początek wypatrosz i oczyść karpia z łusek. Tak przygotowaną rybę opłucz pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki i posyp solą. Następnie pokrop sokiem z cytryny. Każda porcję oprósz mąką, zanusz w roztrzepanych jajkach i posyp bułką tartą.
Na patelni rozgrzej olej i masło. Na rogrzany tłuszcz ułóż porcje ryby. Smaż do uzyskania złotego odcienia. Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Piecz w temperaturze 150 stopni.
Utrzyj masło, dodaj do niego ser, zioła, roztarty ząbek czosnku oraz przyprawy. Tak przygotowane masło schłodź, a następnie powycinaj z niego foremką kółka. Gotowa porcje ryby przełóż na półmisek. Na każdej umieść krążek masła ziołowego. Udekoruj koperkiem i cytryną. Smacznego!
Źródło: Interia
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail