Magda Gessler poleca: Łamańce z makiem
Składniki:
Masa: 0,5 kg maku; 1 l mleka; laska wanilii; 200 g rodzynek; 50 g rumu; szkl. czarnej herbaty; kieliszek amaretto i zapach migdałowy; kubek smażonej skórki pomarańcz.; 200 g orzechów wł.; 200 g migdałów; skórka 4 cytryn; kogel-mogel z 6 żółtek; szkl. cukru; 6 białek ubitych z solą; kostka masła; szkl. miodu.
Ciasto: 300 g mąki; 200 g masła; 100 g cukru pudru; jajko; sól; skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Masa: Do wrzącego mleka wsypać mak, dodać wanilię, rodzynki wrzucić do wrzącej herbaty z rumem. Wylać mak na sito. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak. Dodać bakalie, skórki i miód. Rodzynki odsączać. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć. Do ostygłego maku dodać kogel-mogel i mieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do masy makowej.
>>> Przepisy na dania wigilijne
Ciasto: Z posiekanych składników ciasta zrobić kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Cienko rozwałkować, ponakłuwać i piec w 180 st. ok. 30 min, potem ostygły placek pokruszyć i wlać masę makową. Zostawić do następnego dnia.
Składniki:
5 kg obranych i pokrojonych buraków; 5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków; 3 liście laurowe; ziele ang.; goździki; 10 ziaren pieprzu; kminek; 4 pory z liśćmi; 10 cebul; ocet dębowy; obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety; 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.
Sposób przygotowania:
Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.
Śledź w kremie z mleczu
Składniki:
Filety śledziowe (5 szt.); olej słonecznikowy 0,5 l; 1 cebula; 1 cytryna.
Krem: szklanka majonezu; pół szklanki kwaśnej śmietany; mlecz ze śledzia 2 szt.; łyżka octu spirytusowego; pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.
3 rady mistrza kuchni
Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej trzeba obrać, przeciąć i zostawić na sicie, aż spłynie z nich woda.
W dobrej sałatce jarzynowej ziemniak musi być kleisty, nie sypki.
Najlepszy mak jest polski lub czeski, kupujmy tylko niebieski