Drinki

i

Autor: Shutterstock

Sylwestrowe drinki

2021-12-27 10:39

Najbardziej błyszczący dzień w roku, pełen kolorowych balonów, toastów i tańca, dobrze byłoby wzbogacić o coś, co daje błysk w oku: pyszne, wprowadzające w szampański nastrój drinki. Oto 15 przepisów na drinki, które uprzyjemnia wam sylwestrową zabawę!

Long Island Iced Tea

Koktajl, który nigdy nie wychodzi z mody. Mocna mikstura rumu, tequili, ginu i triple sec (mocnego rumu pomarańczowego) zakończona mieszanką coli i soku z cytryny. Herbata nie jest częścią koktajlu, ale wszystkie składniki użyte razem sprawiają, że drink nabiera herbacianego smaku.

Składniki: 20 ml wódki, 20 ml tequili lub brandy, 20 ml białego rumu, 20 ml ginu, 20 ml likieru triple sec, 30 ml soku z cytryny lub limonki, cola, kostki lodu.

Spritz

Lekko alkoholowy włoski drink króluje jako aperitif od ponad dwóch stuleci. Najbardziej znaną wersją jest klasyczny Aperol Spritz: równe części Aperol, Prosecco i odrobina sody i lód. Dekoruje się go plasterkiem pomarańczy.

Składniki: 3 części Prosecco, 2 części Aperola, 1 część wody sodowej (gazowanej), kostki lodu.

Mimosa

Jako pierwszy zaserwował ją w 1925 roku Frank Meier, barman w hotelu Ritz Paris. Przepis na ten orzeźwiający drink należy do jednych z najprostszych. 

Składniki: szampan i sok pomarańczowy podawane w kieliszku szampańskim.

Margarita

Ten drink o meksykańskim smaku marka tequili Jose Cuervo w 1945 r. reklamowana sloganem „Margarita: To coś więcej niż imię dziewczyny”.

Składniki: 40 ml Tequili, 20 ml brandy, 20 ml likieru Cointreau, 40 ml sour mix, 30 ml soku z limonki, 2 plasterki limonki do dekoracji.

Pina Colada

Klimat wakacji w tropikach w środku zimy! Pina Colada pierwszy raz została przyrządzona w plażowym barze pierwszego hotelu Hilton w portorykańskim kurorcie San Juan.

Składniki: 300 g schłodzonego, obranego i pokrojonego w kostkę ananasa, 200 ml schłodzonego mleka kokosowego, 2 gałki lodów waniliowych, 50 ml białego rumu, szklanka kruszonego lodu.

Cosmopolitan

Stworzyło go niezależnie od siebie dwoje nieznających się ludzi, pracujących w barach oddalonych o ponad 3 tys. km. Cheryl Cook z The Strand w Miami nazwała go Cosmopolitanem, bo różowy kolor drinka skojarzył się jej z okładką pisma o tym tytule. Neal Murray z Cork’n’Cleaver Steakhouse w Golden Valley nadał mu taką nazwę, bo chciał, żeby brzmiała światowo.

Składniki: 40 ml wódki cytrynowej, 15 ml likieru Cointreau, 15 ml świeżego soku z limonki, 30 ml soku żurawinowego, kostki lodu.

Whisky sour

Drink dla miłośników mocnych alkoholi i kwaśnych smaków. Będzie potrzebny shaker i niskie szklanki.

Składniki: 60 ml whisky, 30 ml soku z cytryny lub limonki, 15 ml syropu cukrowego lub innego smakowego, kostki lodu.

Cuba Libre

Powstał na początku XX wieku na Kubie, w czasie wojny amerykańsko-hiszpańskiej. Zawiera składniki symboliczne dla stron sprzymierzonych.

Składniki: biały rum (50 ml), coca-cola (120 ml), sok z limonki (10 ml), kostki lodu.

Black Russian

Drionk „zimnowojenny”. W 1949 r. barman Gustave Tops z baru hotelu Metropole w Brukseli zrobił go dla amerykańskiej ambasador w Luksemburgu.

Składniki: wódka (50 ml), likier kawowy (20 ml), kostki lodu.

Tequila Sunrise

Powstał w barze meksykańskiego Hotel Agua Caliente, który zyskał popularność wśród Amerykanów za czasów prohibicji. Oglądane pod światło warstwy drinka przypominają wschód słońca.

Składniki: tequila (50 ml), sok pomarańczowy (150 ml), syrop z granatu do koktajli (25 ml), kostki lodu. Uwaga: syrop z granatu wlewać na końcu i powoli, aby opadł na dno.

Red Rasputin

Jego nazwa nawiązuje do szalonego mnicha, panoszącego się na dworze ostatniego cara Rosji.

Składniki: wódka (50 ml), sok z granatu (25 ml), coca-cola (100 ml), kostki lodu.

Mexicola

Idealny na imprezy i bardzo prosty w przygotowaniu drink. Podawany w wysokiej szklance z plasterkiem limonki.

Składniki: tequila (60 ml), sok z połowy limonki, coca-cola (100 ml), kostki lodu.

Mexican Surfer

Kolejny pyszny drink na bazie tequili. Mix egzotycznych smaków przeniesie was pod meksykańskie palmy.

Składniki: Malibu Rum (60 ml), tequila (60 ml), sok ananasowy (100 ml), sok z limonki, kostki lodu.

Cowboy Roy

Powiew dzikiego zachodu: upału zmieszanego z wiatrem nadciągającym z prerii. Nosi imię bohatera przedwojennego amerykańskiego westernu „Cowboy Roy”.

Składniki: wódka (60 ml), rum (60 ml), sok pomarańczowy (180 ml).

Malibu

To jedyny drink, który powstał przez przypadek. Podczas transportu beczek rumu z Wysp Kanaryjskich do Europy, do środka jednej z nich dostały kawałki kokosów. Rum zyskał intensywnie kokosowy smak i był pyszny. Zaczęto więc produkcję rumu leżakowanego wraz z kawałkami kokosów.

Składniki: Malibu Rum (30 ml), wódka (30 ml), sok żurawinowy (120 ml), kostki lodu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki