Czarny bez

i

Autor: ARCHIWUM

Syrop z czarnego bzu pomoże Ci w walce z grypą i przeziębieniem! Zrób go sama!

2015-10-08 13:00

Sezon na przeziębienia i grypę już się rozpoczął. W mediach jesteśmy bombardowani reklamami różnych leków na przeziębienia. Ale przecież istnieje wiele domowych sposobów, które przyniosą nam ulgę w chorobie i pomogą szybciej wrócić do zdrowia. Jednym z nich jest syrop z czarnego bzu. Nie wiesz jak go przygotować? Oto prosty przepis! Taki syrop zachowa świeżość nawet przez 2 miesiące.

Kiedy dopadnie Cię przeziębienie albo co gorsza - grypa próbujesz ratować się wszelkimi możliwymi metodami. Biegniesz do apteki i zaopatrzysz się w różnego rodzaju lekarstwa, a często też stosujesz sposoby znane naszym babciom. A nie do dziś wiadomo, że czarny bez skutecznie zwalcza szeroką gamę wirusów grypy. Doskonale zdają sobie z tego sprawę firmy farmaceutyczne, które już wypuściły na rynek szereg leków na bazie owoców tej rośliny. My podpowiadamy, jak samodzielnie możesz zrobić syrop z czarnego bzu. Potrzebujesz następujących składników: szklanka świeżych lub 1/2 szklanki suszonych owoców czarnego bzu, 3 szklanki wody, szklanka gliceryny roślinnej, pałeczka cynamonu oraz 3 goździki. Owoce czarnego bzu, glicerynę i przyprawy podgrzewaj na małym ogniu przez 40-50 minut. Następnie rozgnieć owoce, aby uwolniły resztę soku i przecedź sok przez sitko. Sok przelej do butelki i przechowuj go w lodówce.

Zobacz: Jak wzmocnić odporność u dziecka? Oto najlepsze sposoby

Przeczytaj też: Czujesz, że dopadło cię przeziębienie? Idź spać!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki