Nasz układ odpornościowy do właściwego funkcjonowania potrzebuje również dobrze zbilansowanej diety, tak aby otrzymywać codziennie jak najwięcej dobroczynnych składników. Do najważniejszych składników wpływających na odporność zaliczamy witaminy C, D i beta karoten. Witaminę C znajdziemy warzywach i owocach – najwięcej w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce, brukselce, kalarepie, brokułach, szpinaku, kalafiorze, truskawkach, kiwi, grejpfrutach, cytrynach, pomarańczach, porzeczkach czerwonych (produkty wymienione w kolejności od najbogatszych źródeł).
Wiele badań dowodzi skuteczności witaminy D3 w regulacji układu odpornościowego poprzez wpływ na komórki układu immunologicznego. Najwięcej witaminy D produkujemy w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W okresie jesienno-zimowym musimy dostarczać witaminę D3 z produktami żywnościowym lub suplementami. Najwięcej witaminy D3 znajdziesz w tłustych rybach morskich, tranie, żółtku jaja, wątróbce. Tłuste ryby morskie są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, kolejny składnik wspierający odporność. Kwasy omega-3 wzmacniają układ odpornościowy chroniąc przed infekcjami. Betakaroten znajdziesz w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, morelach, melonach i brzoskwiniach.Do wzmocnienia odporności przydatne są warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają związki siarkowe (to one nadają charakterystyczny smak), witaminy C, A, E, siarkę, selen, magnez, żelazo. Czosnek i cebula działają silnie bakterio i grzybobójczo. Bardzo ważnym produktem wpływającym na odporność są kiszonki i fermentowane produkty mleczne, które wspierają dobroczynne bakterie jelitowe, a te wpływają na odporność.Z ciekawych produktów, które mogą nam pomóc dbać o odporność możemy jeszcze wymienić kurkuminę (kurkumę), imbir, miód naturalny, jeżówkę, czarny bez, pokrzywę oraz czystek.
Oto lista porad do walki z infekcjami.
Jedz porzeczki. Czy wiesz, że porzeczki czarne zawierają prawie 4 razy więcej witaminy C niż cytryna.100g świeżej aceroli zawiera średnio 1500 mg witaminy C – spożycie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.Probiotyki naturalne znajdziesz w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonych ogórkach i kapuście. Mrożonki gotuj krótko – zachowają więcej właściwości.Do każdego posiłku dodawaj warzywa lub owoce.Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk – zwalcza bakterie, grzyby – najlepiej działa zgnieciony.Do picia sok i napary z dzikiej róży, pokrzywy, czarnego bzu, jarzębiny, czystka.