Śmiertelnie niebezpieczny sposób na rozmrażanie mięsa. Może skończyć się tragicznie
Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu znalazł się w sytuacji, gdy przygotowując obiad w ostatniej chwili orientuje się, że mięso do niego potrzebne jest w zamrażalniku. Co wtedy robi większość z nas? A na pewno spora część stara się przyspieszyć rozmrażanie mięsa, aby móc spokojnie dokończyć gotowanie. Jednak nie każdy sposób na rozmrażanie mięsa jest bezpieczny dla zdrowia człowieka. Pozornie niegroźnymi metodami możemy poważnie się zatruć i trafić do szpitala, tak jak pewna kobieta, o której pisze portal shareinfo.pl. Gospodyni domowa postanowiła szybciej rozmrozić swoje mięso i położyła je na rozgrzanym grzejniku. Wysoka temperatura sprawiła, że mięso częściowo się zagotowało i stało się ono idealnym środowiskiem dla groźnych bakterii.
Kobieta trafiła do szpitala
Kobieta po spożyciu posiłku poczuła się źle, a jej stan pogarszał się z minuty na minutę. Dolegliwości żołądkowe nasilały się, więc domownicy wezwali pogotowie ratunkowe. Gospodyni z powodu zatrucia nieprawidłowo rozmrożonym mięsem spędziła w szpitalu kilka dni.
Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?
Mięso można rozmrażać bezpiecznie na dwa sposoby. Po pierwsze umieszczamy je w lodówce na kilka godzin w naczyniu i czekamy aż stanie się miękkie. Drugą metodą jest rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. Mięso przekładamy do szczelnego woreczka, wkładamy do garnka z chłodną wodą. Ważne jest, aby wymieniać ją chociaż raz na 30 minut i uważać, by worek był dokładnie zamknięty.